Advocaten Noorden weigeren bijstand bij politieverhoren

FOTO ARCHIEF DVHN Archief DvhN

Strafrechtadvocaten in de drie Noordelijke provincies weigeren om verdachten bij te staan bij het politieverhoor. Ze voeren op deze manier actie tegen de invoering van het recht op verhoorbijstand dat dinsdag 1 maart ingaat.

Volgens strafpleiter Willem Bierens uit Assen gaan de raadslieden in Drenthe, Groningen en Friesland hun cliënten adviseren om geen afstand te doen van het recht op bijstand van een advocaat.

,,Daardoor zal de planning van de verhoren bij de politie problemen opleveren. De Noordelijke balie van strafadvocaten hoopt op deze manier de druk bij het ministerie op te voeren om te komen tot een acceptabele regeling over hoe de raadsman verhoorbijstand verleent en over de wijze van vergoeding.”

Kort geding

De advocaten vinden de huidige maximale vergoeding veel te laag, omdat het regelmatig voorkomt dat de politieverhoren meerdere dagen duren. Bierens stelt dat de vergoeding voor verhoorbijstand kostendekkend moet zijn. Ook is naar zijn mening de rol die advocaten krijgen bij verhoren te beperkt en daarmee in strijd met Europese regelgeving. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) heeft een kort geding tegen de staat aangespannen.

Bierens wijst erop dat zolang er geen oplossing is, de advocaten doorgaan met hun actie. ,,Dat betekent dat de politie in Noord-Nederland geen verdachten kan verhoren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu