Nieuwe Pekelder ambtenarenorganisatie telt 25 medewerkers: een speedboot, snel en wendbaar

De foyer van het gemeentehuis Pekela, met een prominente plek voor Fre Meis. DvhN

Bescheiden van omvang, groot in ambitie. De nieuwe ambtelijke organisatie van de gemeente Pekela telt maximaal 25 medewerkers, zo blijkt uit een houtskoolschets.

Het ziet er naar uit dat Pekela en Veendam op gebied van bijvoorbeeld ICT, P&O, paspoortaanvraag en uitgiftes en financiën de komende jaren blijven samenwerken. Noodgedwongen, want daarvoor ontbreekt domweg de personele capaciteit bij Pekela. Voor de personele invulling heeft Pekela ruim acht miljoen euro te besteden. Daar past een bescheiden, maar slagvaardige formatie bij.

Pekela als een speedboot, snel en wendbaar

Dat is wat Frederike Gossink het college van Pekela heeft meegegeven. Gossink, voormalig topambtenaar in Heerenveen, Noordenveld en Meppel, heeft een organisatieplaatje gemaakt van hoe de nieuwe ambtelijke organisatie van Pekela er in de nabije toekomst kan uitzien. Na bijna tien jaar komt er een einde aan de Kompanjie, de ambtelijke samenwerking tussen Veendam en Pekela.

Ze vergelijkt de nieuwe organisatie met een speedboot. Snel en wendbaar. ,,Onze schaal en onze financiële situatie dwingen ons ertoe om alleen bezig te zijn met wat er echt toe doet en daar ook scherpe keuzes in te maken”, zegt burgemeester Jaap Kuin. Hij realiseert zich dat medewerkers niet het hoogste salaris kan worden geboden. ,,Maar Pekela kan een mooie opstap zijn voor jong talent. Een broedplaats voor mensen die aan het ambtelijk werk willen ruiken en Pekela als een opstapplaats zien voor een grotere carrière.”

Geen managementslagen, maar een koersteam

Kuin wijst er op dat het rapport van Gossink een verkennend karakter heeft. ,,We gaan de adviezen doorberekenen en dan ook kunnen we bepalen hoeveel medewerkers we exact denken nodig te hebben in de eerste jaren. Duidelijk is dat we een doe-gemeente willen zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen drie managementlagen tussen medewerker en bestuurder staan. Niet moeilijk doen, als het makkelijk kan. We denken aan een koersteam.”

Nieuws

Meest gelezen

menu