Afeer gaat in beschermingsmiddelen en start met regionaal bedrijf een nieuwe firma

Een deel van de beschermingsmiddelen. Foto: Afeer

De Oost-Groninger bedrijven Afeer en DesignbyU gaan vanaf vandaag de markt op met een eigen collectie persoonlijke beschermmiddelen. Daarvoor is een nieuw bedrijf opgezet.

De timing kon niet beter, -hoe wrang ook - want er geldt met onmiddellijke ingang een dringend advies om mondkapjes te dragen. Laat dat nu net een van de beschermmiddelen zijn die het nieuwe bedrijf presenteert en aanbiedt.

Na stenen en champignons nu handgel, mondmaskers en handschoenen

AbyU (Afeer en DesignnbyU) heet het bedrijf dat zich in eerste instantie richt op de verkoop van mondmaskers, handgel en handschoenen. Dat alles vindt plaats in de voormalige steenfabriek, timmerfabriek van het sociaal participatiebedrijf Afeer aan de Hoogebrug. Waar in het verleden stenen werden gebakken, later champignons werden geteeld staat de grote fabrieksruimte nu deels in het teken van beschermingsmiddelen in strijd tegen het coronavirus.

,,Door de pandemie zijn we bij elkaar gekomen. Er is onnoemelijk veel vraag naar beschermingsmiddelen. Twee bedrijven hebben ieder hun specifieke kwaliteiten en die hebben we nu gebundeld”, verklaart Afeer directeur Johan van Dam de samenwerking. Van Dam doelt op het feit dat Afeer verstand heeft van werken, distributie en inpakken.

DesignbyU, gevestigd in Bellingwolde, noemt zich expert voor (werk-)kleding. ,,Al tientallen jaren ontwerpen en produceren wij kledingconcepten voor bedrijven”, legt directeur Monique Moeslund uit. Het bedrijf heeft een eigen fabriek in Istanbul waar tweehonderd mensen werken. Ook heeft het bedrijf tientallen ontwerpers in dienst.

Beschermmiddelen zijn tegenwoordig basisbehoeftes

,,AbyU speelt in op de veranderde wereld”, zegt Moeslund. ,,Door onze beschermmiddelen en kleding kunnen mensen veilig en gezond werken en leven. Mondkapjes, handgel en handschoenen zijn tegenwoordig basisbehoeftes. Er is nu al veel vraag naar de zogenoemde carkits. Autoleasebedrijven vinden het prettig hun klanten een setje met daarin handschoenen, gel en een mondkapje aan te bieden. Dat geldt ook voor hotelketens. Dat soort pakketjes worden samengesteld in - en verspreid vanuit Winschoten. Wij leveren deze producten en kunnen ze indien gewenst voorzien van logo’s, label of opdruk. De stoffeerderij van Afeer is daar geschikt voor.” Om aan de stroom aan orders te kunnen voldoen is de achterliggende periode een bulkvoorraad vanuit China aangelegd.

Van Dam noemt het een verantwoord avontuur. ,,Natuurlijk is het ondernemen, maar wij voorzien veel potentie en ook extra werkgelegenheid voor Afeer. We hoeven vooralsnog niet fors te investeren. Als het de komende tijd gaat lopen en het assortiment wordt uitgebreid met een collectie werkkleding dan moeten we wellicht nieuwe machines aanschaffen.”

Moeslund en Van Dam hadden voor vandaag een fijne presentatie in gedachten, maar gezien de aangescherpte corona maatregelen vonden ze dat niet kies om door te laten gaan. ,,Maar we gaan aan de weg timmeren via onze website www.AbyU.nl en klanten, ook die kleine aantallen willen, kunnen we in het bedrijf rondleiden.”

Het is al de tweede keer in korte tijd dat Afeer een samenwerkingsverband aangaat met een regionaal bedrijf. Eerder werd ook al samenwerking gezocht met vezelhennepverwerker Dun Agro in Oude Pekela.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu