Afgeraffelde strafzaak heropend en zonder ‘laatste woord ‘ alsnog aangehouden

Vrouwe Justitia in de rechtbank Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De 46-jarige B.D. uit Groningen heeft woensdagmiddag geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid alsnog zijn laatste woord te geven in een strafzaak die vorige week abrupt tot een einde kwam.

D. wordt verdacht van afpersing van een medewerker van een cafetaria in Groningen. Vorige week stond hij terecht. Hij hoorde vijftien maanden celstraf tegen zich eisen. D. ontkent schuld.

Hij was vorige week met een beeldverbinding in de rechtszaal aanwezig. Tijdens de behandeling viel de verbinding weg en werd de zaak buiten zijn aanwezigheid afgerond. D. kreeg daarbij niet het hem wettelijk gegunde laatste woord.

Nog geen beslissing

De strafzaak dreigde hierdoor nietig te worden verklaard. D. zou dan vrijuit gaan. Omdat de rechtbank nog geen beslissing had genomen - daar staan twee weken voor - kon de zaak worden heropend. Dat gebeurde woensdag aan het einde van de middag.

D. maakte evenwel geen gebruik van de mogelijkheid. Hij zei te zijn overvallen door het feit dat hij plotseling moest komen opdraven in de rechtszaal. Ook zijn advocaat verzocht om aanhouding van de zaak om zich beter te kunnen voorbereiden.

Compleet beeld

De rechtbank wilde de zaak afhandelen. De voorzitter: ,,Alle feiten zijn behandeld, de standpunten uitgewisseld, als rechters hebben we een goed en compleet beeld. Alleen het laatste woord moet nog. We moeten het ook niet ingewikkelder maken dan het is.’’

D. en zijn advocaat volhardden echter in hun standpunt waarop de rechtbank uiteindelijk instemde met het aanhoudingsverzoek. De rechter: ,,De zorgvuldigheid dient voorop te staan’’.

Onder tijdsdruk

De zaak kwam vorige week tot een abrupt einde omdat de beeldverbindingen tussen rechtbanken en de gevangenissen in tijd zijn beperkt. Dat is een afspraak tussen het gevangeniswezen en de rechtspraak. De beperking heeft te maken met de coronacrisis. In de praktijk betekent het echter dat strafzaken onder tijdsdruk moeten worden afgehandeld.

Voorzitter Jeroen Soeteman van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten zei naar aanleiding van deze zaak dat rechters niet moeten accepteren dat er beperkingen worden opgelegd.

Nu de zaak is aangehouden komt er een nieuwe zitting waarin de verdachte nog een keer de gelegenheid krijgt voor het laatste woord. Wanneer die zitting is, is niet bekend.


Nieuws

Meest gelezen

menu