Afghaanse vluchtelingen in Zoutkamp kunnen tot augustus blijven

Zo'n tachtig Afghaanse kinderen van noodopvang Zoutkamp gaan school in Uithuizen. Foto: Nienke Maat

De Afghaanse vluchtelingen die in de kazerne in Zoutkamp verblijven, hoeven niet 1 mei te vertrekken maar kunnen tot 1 augustus blijven.

Dat maakte burgemeester Bolding van Het Hogeland woensdagmiddag bekend tijdens een raadsoverleg van de gemeente. Defensie heeft de termijn met drie maanden verlengd. In Zoutkamp verblijven 450 Afghanen.

De vluchtelingen kwamen augustus vorig jaar nadat ze hun land ontvluchtten toen de Taliban daar aan de macht kwam. Eerder werd nog bekendgemaakt dat de Willem Lodewijk van Nassaukazerne per 1 mei zou sluiten als noodopvang omdat Defensie de locatie zelf nodig had.

Militaire oefeningen

Defensie had de slaapvertrekken in de kazerne nodig voor defensiepersoneel dat militaire oefeningen doet. Voor het personeel is nu echter een andere oplossing gevonden zodat de evacués langer kunnen blijven, meldt een woordvoerder van Defensie.

De evacués zitten sinds augustus vorig jaar in de kazerne. De opvang zou in eerste instantie voor een maand zijn, maar dat werd meerdere keren verlengd.

Waar ze per 1 augustus naar toe kunnen, is nog onduidelijk. Het Hogeland moet ook Oekraïense vluchtelingen onderbrengen. Ze is druk op zoek naar geschikte plekken.

Nieuws

menu