Willem van Lodewijk Nassau kazerne in Zoutkamp gaat gebruikt worden voor de opvang van Afghanen

Afghanen van wie het lukt om ze naar Nederland te halen, worden in eerste instantie opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassau kazerne in Zoutkamp.

De kazerne in Zoutkamp wordt in gereedheid gebracht voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen.

De kazerne in Zoutkamp wordt in gereedheid gebracht voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Foto: Marcel van Kammen

Het ministerie van defensie heeft dat dinsdagmiddag bevestigd.

De opvang gaat geregeld worden door het COA. ,,We bereiden ons daarop voor’’, zegt COA-woordvoerder Léon Veldt. ,,Hoeveel mensen we er kunnen opvangen, kan ik nog zeggen. De betrokkenen zullen niet eerst naar het asielcentrum in Ter Apel gaan waar normaal gesproken alle asielzoekers zich moeten melden maar rechtstreeks naar de kazerne worden gebracht.’’

Vliegtuig

Wanneer er Afghanen naar Nederland worden gehaald en om hoeveel het dan gaat, is nog niet bekend. Tijdens het Afghanistan-debat in de Tweede Kamer werd dinsdagmiddag duidelijk dat er weer een vliegtuig richting Afghanistan is vertrokken. Of het lukt om daarmee mensen uit het verscheurde land weg te halen, moet worden afgewacht.

Tijdens datzelfde debat maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van asielzaken ook melding van Zoutkamp als opvangplek. De kazerne daar werd vorig jaar, in het begin van de coronacrisis, ook al gebruikt voor de noodopvang van asielzoekers, met instemming van de gemeente Het Hogeland. Vanwege die crisis hadden vluchtelingen toen geen toegang ror COA-locaties en de asielprocedures en fungeerde de kazerne als noodonderdak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu