Oldambt neemt afscheid van stoere, pittige, hardwerkende tante; laatste vergadering van wethouder Broekhuizen

Afzwaaiend wethouder Laura Broekhuizen met bloemen. Foto: Harry Tielman

Dat Laura Broekhuizen geen blijvertje zou zijn als wethouder Oldambt, daar waren de meesten het over eens. Daarvoor was haar ambitie te groot.

Maandagavond nam de PvdA bestuurder na zes jaar wethouderschap, voortijdig, afscheid tijdens de voor haar laatste raadsvergadering. Ze wordt bestuurder/directeur bij woningstichting Groninger Huis.

Ongekende drive, dossierkennis en werklust

Als een onvermoeibaar -, vechtlustig -, zorgzaam -, energieke bestuurder met een ongekende drive, dossierkennis, werklust en een bestuurder die weet wat ze wil, wordt ze geroemd.

Een bestuurder die mede vorm heeft gegeven aan de gerevitaliseerde Winschoter stadshart en haar nek heeft uitgestoken voor Oost-Groningen. Mede door haar inzet zijn miljoenen euro’s in de regio geïnvesteerd. Broekhuizen, een persoon die heeft gevochten en zal blijven vechten voor de emancipatie van eenieder die niet voldoet aan de norm. ,,Ze wilde het verschil maken in Oldambt en de gemeente een stapje verder brengen. Daarin is ze geslaagd”, meent Hilbert Flokstra, fractievoorzitter en PvdA partijgenoot. ,,Ze heeft op haar dossiers meters gemaakt”, vindt ook burgemeester Cora-Yfke Sikkema.

,,Iemand met een sociaal hart, klein van stuk, maar dapper, een pittige tante, een doorzetter die soms koppig de debatten voerde”, sprak Engel Modderman (VCP) als nestor van de raad. ,,Zes jaar geleden begonnen in een tijd van toen nog ‘melk en honing’.”

Broekhuizen volgt haar hart

Tegenwoordig is Oldambt armlastig en staat voor een zware bezuinigingsopgave. Hoe? Daarover wordt binnenkort over vergaderd. ,,Ik had mijn steentje er graag aan bijgedragen”, aldus Broekhuizen. Want ze beseft dat ze met haar klus in Oldambt nog niet klaar is. Maar Broekhuizen zegt haar hart te volgen en dat is huizen bouwen voor mensen met een smalle beurs.

Een politiek dier die 24/7 wethouder was met hart en ziel. De energie spat er van af. Geliefd en gewaardeerd bij collega’s en ambtenaren. Zo heeft Sikkema Broekhuizen in ruim een jaar tijd leren kennen. ,,Ik vind het dan ook niet leuk voor Oldambt dat je vertrekt. Maar gelukkig ben je niet helemaal weg, want Groninger Huis is actief in Oldambt.”

Zowel Modderman als Flokstra benadrukten Broekhuizens inzet op gebied van werkgelegenheid. Duizend banen zijn er gecreëerd tijdens haar wethoudersperiode. En niet onbelangrijk, mede door haar inzet is het bedrijf Ziegler Brandweertechniek behouden gebleven voor Winschoten.

Saai waren de zes jaren allesbehalve, blikte Broekhuizen nog een keer terug. En dan was er toch nog die traan. De emotie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu