Afval-energiecentrale EEW in Delfzijl vreest stillegging als Raad van State niet ingrijpt

Afval-energiebedrijf EEW Energy from Waste en Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen hopen met een spoeduitspraak bij de Raad van State te voorkomen dat zij begin 2021 één of meerdere verbrandingslijnen van de afvalenergiecentrale stil moeten leggen.

Energy from Waste in Delfzijl

Energy from Waste in Delfzijl Foto: Google Street View

Het bedrijf en de provincie hebben de Raad van State gevraagd een uitspraak van de Groningse bestuursrechter te blokkeren. Die rechter besliste eerder dat de Natuurvergunning van het afval-energiebedrijf uit 2007 is vervallen, omdat EEW in 2017 een derde verbrandingslijn heeft gebouwd.

Onenigheid over stikstofuitstoot

Dat klopt niet, stellen Gedeputeerde Staten en EEW. Zij zeggen dat de Natuurvergunning van 2007 nog steeds geldt, omdat de stikstofuitstoot ondanks de bouw van de derde verbrandingslijn niet is toegenomen. De bestaande ovens zijn uitgerust met sterkere stikstoffilters waardoor de totale uitstoot gelijk is gebleven.

De tegenstanders, waaronder de Vereniging Zuivere Energie, MOB en de Duitse milieuorganisatie VSL, zetten daar vraagtekens bij. Zij betwijfelen of de stikstofuitstoot met een uitbreiding van de afvalverwerkingscapaciteit van 384.000 ton naar 576.000 ton niet is toegenomen: ‘Het extra afval komt uit Engeland en wordt per schip aangevoerd. Alleen al het vervoer over zee leidt tot veel meer stikstofuitstoot op de Waddenzee en Borkum. Dat is allemaal niet meegenomen in de stikstofberekeningen van GS en EEW.’

Raad van State moet beslissen

Als de Raad van State de uitspraak van de Groningse bestuursrechter bevestigt, vervalt de gehele vergunning van EEW en moet de afvalcentrale op slot tot er een nieuw natuuronderzoek is gedaan. Wat dat precies betekent, wil EEW niet zeggen. „We gaan niet op de zaken vooruit lopen.” De afval-energiecentrale staat in industriegebied Oosterhorn in Farmsum. Het bedrijf verwerkt bedrijfs- en huisafval en wekt daarmee energie op. Zo genereert het bedrijf bijvoorbeeld processtoom die gebruikt wordt door omliggende bedrijven.

Volgens de raadsvouw van EEW leidt het geheel of gedeeltelijk stilleggen van de afval-energiecentrale in Delfzijl alleen maar tot meer verzurende stikstofneerslag op omliggende, zwaar beschermde Natura-2000 gebieden, zoals de Waddenzee. „Dan moeten de vele bedrijven die nu stroom en stoom van ons afnemen zelf weer aardgas gaan stoken. En dat levert een veel grotere stikstofuitstoot op dan onze drie afvalverbrandingslijnen.”

Staatsraad beslist binnen twee weken

Staatsraad Jaap Polak stelde flink wat kritische vragen aan alle partijen. Aan het eind van de zitting leek hij nog niet overtuigd dat de uitspraak van de Groningse bestuursrechter zo de prullenmand in kan. Wel wil hij in het voorjaar tijdens de bodemzaak de ingewikkelde kwestie tot op de bodem uitzoeken. Binnen twee weken beslist de staatsraad over het schorsingsverzoek van GS en EEW.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu