Na veel politiek gekrakeel geldt een nieuw afvalregime in de gemeente Westerwolde

in de gemeente Westerwolde is na veel politiek gekrakeel een nieuw afvalregime van kracht geworden Foto: Huisman Media

De veelbesproken nieuwe regels voor afvalinzameling in Westerwolde zijn van kracht geworden, maar op een afvalcoach kunnen inwoners geen beroep doen.

Dit tot grote spijt van coalitiepartij PvdA in de gemeenteraad. ,,Wij hadden graag gezien dat wel zo’n coach was aangesteld’’, zegt PvdA’ er Henk Brouwer. ,,Iemand bij wie mensen bijvoorbeeld terecht konden met allerlei vragen over de nieuwe werkwijze of vragen over het goed scheiden van afval, wat goed is voor het milieu en waardoor ze op den duur ook minder voor de afvalinzameling hoeven te betalen .’’

De nieuwe werkwijze houdt in dat elk huishouden een grijze een groene container krijgt en bij wijze van proef plastic en metalen verpakkingen en drankkartons gratis in een container kan doen. Her en der in de gemeente zijn die containers neergezet.

Voormalige gemeenten

Tot dit jaar golden nog verschillende manieren van afvalinzameling in Westerwolde. Manieren die afkomstig waren uit de voormalige gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde. De nieuwe, uniforme aanpak kwam pas tot stand na heel veel discussies binnen de gemeenteraad waarbij voorstellen van burgemeester en wethouders twee keer door die raad werden afgeschoten.

Wethouder Henk van der Goot (Gemeentebelangen) is blij dat er nu eindelijk één ‘afvalregime’ geldt. ,,Waarbij we het aanstellen van een afvalcoach inderdaad niet nodig achten. We informeren inwoners op verschillende manieren over de nieuwe werkwijze en dat is volgens ons afdoende. Dit jaar betalen alle huishoudens overigens nog een vastgesteld bedrag voor de afvalinzameling. Vanaf volgend jaar wordt gekeken naar het aantal keren dat ze een grijze bak bij de weg zetten. Minder vaak ‘grijs’ aanbieden, betekent minder betalen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu