Afvalsoap aan de grens dendert voort

De afvalsoap in de gemeente Westerwolde is nog altijd niet beeindigd. Foto: Huisman Media

Het lukt de gemeente Westerwolde maar niet om een uniforme wijze van afval inzamelen te regelen. Een tweede poging strandde woensdagavond.

Een minimale meerderheid van de gemeenteraad zei toen nee tegen een voorstel van burgemeester en wethouders om tot zo’n uniforme werkwijze te komen. Waarmee de afvalsoap in het zuid-oosten van de provincie voortduurt.

Westerwolde ontstond in 2018 door de fusie van Bellingwedde en Vlagtwedde. De eerstgenoemde gemeente vroeg een basistarief plus een bedrag per lediging van de grijze en groene afvalbak. In Vlagtwedde gold een vast tarief, ongeacht het aantal ledigingen.

Na de fusie werden deze werkwijzen en tarieven eerst gehandhaafd. Vorig jaar legden B en W een plan voor een uniforme inzamelwijze op tafel. Elk huishouden een grijze en groene bak, een vast tarief plus een bedrag per lediging van ‘grijs’, dat hield het in. Het gemiddeld tarief: 190 euro per jaar. Toen dat bedrag hoger uitviel, schoot de meererheid van de gemeenteraad het plan af.

Afvalbrengstations

Deze week volgde dus de tweede poging. Het leek op het vorige maar behelsde ook een renovatie van de gemeentelijke afvalbrengstations. Die kosten moeten worden verwerkt in het tarief en daarom zou een gemiddeld huishouden zo’n 300 euro per jaar betalen.

Negen raadsleden zeiden ja maar 10 nee. De beslissende stem kwam van PvdA’er Henk Brouwer die in tegenstelling tot zijn partijgenoten nee zei. Dit omdat in het voorstel geen plek meer is voor het apart ophalen van plastic en omdat hij aanhikt tegen die 300 euro. Dat bedrag weegt ook zwaar voor andere nee-stemmers, volgens hen moet het goedkoper kunnen.

Het bizarre gevolg is dat nog altijd verschillende inzamelregels gelden in Westerwolde. Waarbij alle inwoners wel hetzelfde tarief betalen, dit jaar 246 euro. Want in het derde jaar na een herindeling nog altijd verschillende bedragen vragen, dat staat het rijk niet toe.

Hoe nu verder? Wethouder Henk van der Goot (Gemeentebelangen) die het voorstel als het ‘best mogelijke’ verdedigde, is diep teleurgesteld in het besluit van de raad. ,,Ik weet nog niet hoe het nu verder gaat. De tijd dringt, voor 1 januari moet vanwege aflopende contracten een nieuw afvalplan op tafel liggen.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu