Afvalsoap in Westerwolde is eindelijk voorbij

De gemeenteraad van Westerwolde heeft eindelijk een besluit genomen over de inzameling afval Foto: Huisman Media

De ‘afvalsoap’ in Westerwolde is voorbij: volgend jaar wordt huisvuil in die gemeente eindelijk op een uniforme wijze ingezameld.

De gemeenteraad ging daar woensdagavond mee akkoord, met de kleinst mogelijke meerderheid: 10 tegen 9.

In Westerwolde, in 2018 ontstaan, wordt het afval momenteel nog altijd ingezameld op twee manieren, op die van de oude gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde.

Verschillende voorstellen van burgemeester en wethouders om tot een uniforme aanpak te komen, strandden tot nu toe in de gemeenteraad. De kwestie sleepte zich meer dan een jaar voort. Alle oppositiepartijen stemden steeds tegen, onder meer omdat ze de kosten voor de burgers te hoog vonden.

Beslissend

Eerder dit jaar kreeg de oppositie steun van Henk Brouwer, raadslid namens coalitiepartij PvdA. Zijn stem was indertijd beslissend.

Gisteravond stemde Brouwer wel voor de door B en W voorgestelde aanpak. Met name omdat daarin wordt opgenomen dat inwoners in elk dorp plastic in containers in kunnen leveren. Iets dat Brouwer heel belangrijk vindt (,,We moeten iets doen aan de vervuiling door plastic’’) en waartoe hij gisteren een zogenoemd amandement indiende. De stem van Brouwer trok het plan van aanpak ‘over de streep’.

Die aanpak houdt in dat elk huishouden dus plastic in kan leveren maar ook een grijze en groene bak krijgt, een vast tarief betaalt en uiteindelijk ook een bedrag per lediging van ‘grijs’. Dat vast tarief zal volgend jaar ongeveer 285 euro of iets meer zijn.

Mede door dat bedrag zeiden ook gisteren weer alle oppositiepartijen nee tegen het voorstel. Maar deze keer kregen ze het plan dus niet van tafel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu