Harde aanpak agressief gedrag tegen busschauffeurs en reizigers. Meer politie in centrum Groningen en geen busritten over Grote Markt

Foto: Corné Sparidaens

De politie gaat stevig ingrijpen bij ongeregeldheden in het centrum van Groningen rond sluitingstijd. De intimidatie van buschauffeurs en reizigers bij de uitstroom van veel (horeca)publiek op de Grote Markt is de druppel die de emmer doet overlopen.

Busbedrijf Qbuzz heeft besloten na elf uur ‘s avonds niet meer met bussen te rijden over de Grote Markt. Het wil na aanhoudend agressief gedrag van vandalen de veiligheid van personeel en reizigers niet langer in gevaar brengen.

Om middernacht moeten de kroegen sluiten

,,We zien dat er sprake is van forse overlast en baldadigheid’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen. ,,Dat gedrag hangt samen met een piek bij de leegloop van horecagelegenheden.’’ Om 0.00 uur moeten de kroegen sluiten. Een groot deel van het uitgaanspubliek blijft hangen om op de hoek Oosterstraat/Grote Markt nog even te ‘snacken’.

Fietsen voor bussen gegooid

De gemeente heeft begrip voor het besluit van Qbuzz om de dienstregeling in dit deel van het stadshart stil te leggen. ,,We snappen dat Qbuzz de route van de bussen aanpast.’’ Het busbedrijf zegt niet anders te kunnen. Het is geschrokken van de agressie, waarbij fietsen voor de bussen werden gegooid en op ramen werd gebonkt en geslagen. De gemeenten heeft met de politie afgesproken dat de inzet van agenten de komende periode in het centrum ‘intensiever’ zal zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu