Agroprogramma Groningen staat tientallen door gaswinning gedupeerde boeren bij met raad en daad om naar de toekomst te kijken

Een deel van het bezoek dat koning Willem-Alexander vorige week aan Groningen bracht, stond in het teken van het Agroprogramma. Dat betekende aandacht voor gedupeerden van gaswinning die gewoonlijk niet altijd vooraan staan.

In Groningen, zoals hier bij de familie Van der Geest in Blokum, huist het vee soms in onveilige gebouwen, leerde koning Willem-Alexander bij het laatstgehouden werkbezoek aan de provincie. Rechts gedeputeerde Henk Staghouwer.

In Groningen, zoals hier bij de familie Van der Geest in Blokum, huist het vee soms in onveilige gebouwen, leerde koning Willem-Alexander bij het laatstgehouden werkbezoek aan de provincie. Rechts gedeputeerde Henk Staghouwer. Foto archief ANP/Vincent Jannink

In Groningen zitten bijna dertig boerenbedrijven in het Agroprogramma, een gezamenlijk initiatief van provincie, aardbevingsgemeenten, rijk en boeren. In eerste instantie is 19 miljoen euro beschikbaar om een begin te maken met het herstellen van aardbevingsschade aan gebouwen van agrarische bedrijven.

Het lek boven water