Akkoord over nieuwe cao metaalwerkers

Akkoord over nieuwe cao metaalwerkers ANP

Na maandenlang onderhandelen is een principeakkoord bereikt voor de nieuwe cao Metalektro, voor bedrijven in de grootmetaal. Dat meldden de bonden en werkgeversorganisatie FME in de nacht van woensdag op donderdag.

Meer zeggenschap

Volgens FNV Metaal en CNV Vakmensen krijgen de circa 140.000 metaalmedewerkers meer zeggenschap over hun eigen werktijden en in totaal 5,9 procent meer loon.

Loonsverhoging

De werknemers van metaalgieterijen, scheepsbouw, truckbouw en de automobielindustrie krijgen hun eerste loonsverhoging van 2,1 procent op 1 april. Vervolgens is er in 2017 een verhoging van 2,25 procent en in 2018 1,55 procent.

Daarnaast is in het akkoord afgesproken dat de grens voor ontziemaatregelen wordt opgeschoven van 55 jaar naar 56 jaar en dat 56-plussers verplicht kunnen worden om over te werken (5 uur per 4 weken). Daarnaast kunnen bedrijven alle ADV-dagen terugkopen.

Stakingen

Het conflict in de metaalsector was negen maanden gaande. Voor bedrijven in de kleinmetaal was wel al een akkoord bereikt, maar in de grootmetaal konden werkgevers en vakbonden het lange tijd niet eens worden. In totaal is er in het hele land al meer dan 40.000 dagen gestaakt.

Het akkoord zal aan de leden van FME worden voorgelegd. Het akkoord wordt pas definitief als de vakbondsleden deze goedkeuren.

Nieuws

Meest gelezen

menu