Al 25 jaar staan docenten op het toneel in Winschoten

Duizenden kinderen hebben dankzij het Winschoter Schooltheater kennis gemaakt met de schouwburg. De toneelgroep van onderwijzers en aanhang bestaat 25 jaar.

Het Winschoter Schooltheater. Eigen foto

Het Winschoter Schooltheater. Eigen foto

Voor het eerst theater De Klinker in Winschoten bezoeken en dan ook nog eens je meester of juf op het toneel zien staan. Die combinatie is goed voor onuitwisbare indrukken bij de jonge schouwburggasten. Verantwoordelijk daarvoor is het Winschoter Schooltheater dat 25 jaar bestaat.

Maandag 11 en dinsdag 12 april staat het gezelschap van (oud) onderwijzers en onderwijsmedewerkers in zes voorstellingen voor de jongste basisscholieren met het stuk ‘Klieren met kleuren’ op de planken. Meer dan 1700 kinderen en hun begeleiders zijn erbij. Op dinsdagavond wordt de voorstelling nogmaals opgevoerd maar dan voor vrienden, familie en alle andere belangstellenden.

'Het is als een geintje begonnen'

Regisseur Richard de Vries noemt het zilveren jubileum van het schooltheater uniek. ,,Vroeger had je veel meer van dit soort gezelschappen. We zijn nu in Noord-Nederland nog de enige groep.” De inmiddels gepensioneerde maar nog altijd acterende onderwijzer Willem Goeman stond aan de basis van het gezelschap. In 1992 polste hij zijn collega’s of het niet aardig was op te treden voor de leerlingen in plaats van de kinderen liedjes of musicals in te laten studeren. ,,Het is als een geintje begonnen, maar het is gierend uit de klauw gelopen”, stelt Goeman vast.

De terugkeer naar de Klinker - nadat enkele jaren noodgedwongen werd uitgeweken naar de Tramwerkplaats - pakt goed uit voor het gezelschap. ,,De kinderen zijn onder de indruk van zo’n theater”, heeft De Vries vorig jaar vastgesteld. Het spreekt zich nog rond. ,,We hebben nog nooit zoveel mond tot mond reclame gehad.”

Maandenlang schrijven en schrappen

Het uit negen acteurs bestaande gezelschap bedenkt de voorstellingen de laatste jaren zelf. Dat begint vaak al improviserend. ,,Het is totaal anders dan in de eerste jaren toen we nog met toneelboekjes met vaste teksten werkten.” Het schooltheater is gespecialiseerd kolderieke vertoningen, soms met een educatieve boodschap en soms ook niet.

,,We zijn maanden bezig met schrijven en schrappen totdat het raamwerk er staat. Het is altijd heel spannend om in een voorstelling van een uur een goede mix te krijgen. Er moet een luisterliedje in, een liedje om mee te zingen, er moet iets spannends in”, somt De Vries op. ,,En dan moeten we er op letten dat we voor de allerkleinsten spelen. Gelukkig zijn de onderwijzers juist daar alert op.”

De laatste weken voor de opvoeringen wordt uitsluitend nog geschaafd aan de zeven verschillende scenes van de voorstelling. De Vries vindt het makkelijk werken met de onderwijzers. ,,Het zijn leerkrachten maar je hoeft ze niet anders te benaderen. Met tekstkennis heb ik nooit problemen gehad. Ze corrigeren elkaar wel.”

Verjonging op komst

De theatergroep bestaat al jaren uit dezelfde mensen maar er is verandering op komst. Twee mensen hebben aangegeven volgend jaar te stoppen. ,,Er mag ook wel een keer verjonging komen maar de groep hoeft niet groter te worden. Dan krijg je weer andere moeilijkheden.” De Vries en zijn acteurs willen ook na het jubileum door.

,,We werden met de terugkeer in de Klinker geconfronteerd met hogere prijzen. We vragen per leerling een bijdrage van 3,50 van de scholen. We willen dat niet duurder maken. We hebben een gesprek met de gemeente en De Klinker gehad. Zij staan welwillend tegenover ons. Financieel ziet het er weer goed uit. Als je geen zorgen over geld hebt, kun je bezig zijn met het product dat je brengt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu