Oud-eindredacteur Lejo Schenk hoopt op antwoorden bij proces tegen verdachten moord IKON-journalisten. 'Al 39 jaar een litteken op mijn ziel'

,,Waarom zijn onze vier jongens vermoord?” Het is de vraag die Lejo Schenk nog beantwoord wil zien. Schenk was in 1982 chef/eindredacteur van actualiteitenprogramma Kenmerk (IKON), waarvoor de vier journalisten naar El Salvador gingen. ,,Het is een litteken op mijn ziel.”

Assenaar Jan Kuiper de broer van Gert, Koos Koster uit Winschoten, Joop Willemsen en Hans ter Laag (vlnr) op een foto vlak na een verhoor op een politiebureau in 1982. Enkele dagen later, op 17 maart, werden de Nederlandse journalisten vermoord door het Salvadoraanse leger.

Assenaar Jan Kuiper de broer van Gert, Koos Koster uit Winschoten, Joop Willemsen en Hans ter Laag (vlnr) op een foto vlak na een verhoor op een politiebureau in 1982. Enkele dagen later, op 17 maart, werden de Nederlandse journalisten vermoord door het Salvadoraanse leger. Foto: IKON

Blij is Lejo Schenk (71) dat er na bijna vier decennia eindelijk op juridisch gebied iets gebeurt. ,,Ik ben vooral blij voor onze vier jongens, hun familie en collega’s. Ik hoop dat het niet te lang duurt, want de daders zijn inmiddels oude mannen. Ze waren destijds onderdeel van een mechanisme en daar wil ik toch meer van weten. Waarom moesten juist onze jongens worden vermoord? Wilden ze daarmee andere journalisten afschrikken?”

‘Als het tot een rechtszaak komt, vlieg ik er heen’