Al deze coronamaatregelen zijn met ingang van vandaag 11 mei versoepeld

We mogen weer naar de kapper! Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Met ingang van maandag is een aantal coronamaatregelen versoepeld. We hebben op een rijtje gezet wat er vanaf vandaag weer is toegestaan.

Contactberoepen

De meeste mensen die contactberoepen uitoefenen mogen weer aan de slag. De klanten zijn alleen welkom op afspraak, ze mogen geen coronaverschijnselen hebben en ze moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Denk onder meer aan de volgende beroepen:

 • Rij-instructeur
 • Diëtist
 • Masseur
 • Ergotherapeut
 • Tandprotheticus
 • Kapper
 • Schoonheidsspecialist
 • Pedicure
 • Acupuncturist
 • Homeopaat
 • Tatoeëerder

Uitzondering voor sekswerkers

Voor het contactberoep van sekswerkers geldt een uitzondering. Zij mogen nog niet aan de slag. Mogelijk kan dat vanaf 1 september wel weer.

Het kabinet versoepelt de regels voor de meeste contactberoepen omdat deze bedrijven vooral klanten uit de buurt trekken. Er ontstaat dus geen extra druk op het openbaar vervoer en de openbare ruimte.

De bieb

Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek. Ze nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Basisscholen en kinderopvang

Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen hun deuren. Bekijk hier hoe het er vanochtend aan toe ging bij scholen in het Noorden.

Buitensporten

Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn verboden. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt nog steeds dat buiten sporten onder begeleiding gebeurt.

Proef met bezoek in 25 verpleeghuizen

Per GGD-regio doet 1 verpleeghuis mee aan een proef met bezoek. Er gelden strenge hygiëne-eisen. Het gaat per keer om maximaal 1 bezoeker, die alleen op afspraak welkom is. In totaal doen 25 huizen mee aan de proef. In Groningen is dat Van Julsingha in Delfzijl. In Drenthe gaat het om Reggersoord in Meppel.

Als het mis gaat, worden de maatregelen weer aangescherpt

Premier Rutte benadrukt dat het kabinet de effecten van de versoepeling scherp in de gaten houdt. Het virus moet beheersbaar blijven en het mag niet te druk worden in de zorg en op straat. Als het mis dreigt te gaan, worden de maatregelen aangepast.

Wat verandert er naar verwachting per 1 juni?

Terrassen

Terrassen met zitplaatsen aan tafels waarbij 1,5 meter afstand kan worden gehouden zijn weer toegestaan.

Bioscopen en restaurants

Bioscopen, restaurants en cafés, concertzalen en theaters mogen binnen open voor maximaal 30 personen op 1,5 meter afstand van elkaar. Voor bioscopen geldt het maximum van 30 per zaal. Bezoekers moeten reserveren of zich aanmelden.

Musea

Musea en erfgoed met een publieksfunctie mogen op basis van reservering open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Scholen

Het voortgezet onderwijs gaat (gedeeltelijk) open.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu