Al in 2017 onderzoek naar de gedoogbeschikking waarmee wethouder Midden-Groningen op recreatiepark De Leine in Kropswolde woont

Waarnemend burgemeester Peter de Jonge onderzocht in 2017 hoe het zat met de gedoogbeschikking van wethouder Jaap Borg. De uitkomsten van dat onderzoek zijn niet openbaar gemaakt.

Onduidelijkheid over de gedoogbeschikking waarmee wethouder Jaap Borg op De Leine woont had nooit mogen ontstaan, vindt een meerderheid van de fractievoorzitters in Midden-Groningen.

Onduidelijkheid over de gedoogbeschikking waarmee wethouder Jaap Borg op De Leine woont had nooit mogen ontstaan, vindt een meerderheid van de fractievoorzitters in Midden-Groningen. foto archief reyer boxem

Peter de Jonge heeft, als laatste waarnemend burgemeester van Hoogezand-Sappemeer, in aanloop naar de herindelingsverkiezingen van november 2017 uitgezocht hoe het zit met de gedoogbeschikking waarmee wethouder Jaap Borg op recreatiepark De Leine woont.

,,Toen is vastgesteld dat er niets aan de hand was’’, zegt VVD-fractievoorzitter Mieke Bos. De uitkomsten van dit onderzoek zijn toen niet openbaar gemaakt. Peter de Jonge was maandagmiddag niet voor een toelichting bereikbaar.

Indruk dat er wat mis kan zijn had nooit mogen ontstaan

Of er nu wel of niet iets niet in de haak is met de gedoogbeschikking waarmee Borg op het recreatiepark in Kropswolde woont; de indruk dat daar wat mis mee kan zijn had nooit mogen ontstaan. Dat vindt een meerderheid van de fractievoorzitters van politieke partijen van Midden-Groningen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn reageerde afgelopen weekend op Twitter door een bericht over de gedoogbeschikking in deze krant ‘kwalijke journalistiek’ te noemen, ‘te insinueren’ en ‘niet integer’ te zijn.

Deze krant heeft de gemeente twee weken de tijd gegeven om met een reactie te komen. Die zou afgelopen vrijdag komen, maar toen werd gezegd dat de informatie dinsdag eerst binnen het college en met de betreffende wethouder te delen.

Er met gestrekt been in

,,Klaarblijkelijk was de burgemeester teleurgesteld dat de pers niet op hem wilde wachten’’, zegt Markus Ploeger, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Midden-Groningen (GBMG). ,,Om er vervolgens met gestrekt been in te gaan, is wel heel voorbarig. Mensen verbazen zich over de situatie, die gevoelens zijn er gewoon en ook heel herkenbaar en gaan vragen stellen.’’

,,De indruk ontstaat dat een collegelid mogelijk een andere behandeling heeft gehad’’, zegt Yannick Lutterop (D66). ,,Daar moet iedereen heel kritisch op zijn.’’ D66 vindt dat de kwestie De Leine al veel te lang sleept. ,,Al vanaf 1996. De beeldvorming is niet goed en bewoners voelen zich niet gehoord. Het is een situatie waar al lang vraagtekens over bestaan en waar het college op voorhand mee naar buiten had moeten komen. ‘’

SP wil het naadje van de kous weten

Erianne van den Burg (CDA), Marco Metscher (ChristenUnie) en Thea van der Veen (PvdA) zeggen geen opvatting te hebben. Han van der Vlist (SP) vindt het ‘aan de burgemeester hoe hij reageert’. ,,Maar ook de SP wil het naadje van de kous weten.’’

Gemeentebelangen Midden-Groningen stelde in juni j.l. vragen over de gedoogbeschikkingen op De Leine. De vraag is of er na 2010, een termijn genoemd in het plan van aanpak De Leine 2006, nog beschikkingen zijn afgegeven.

Afgegeven beschikkingen zijn een gegeven

,,Er zijn na 2010 enkele beschikkingen afgegeven (Borg kreeg zijn beschikking in maart 2012, red.). Deze staan alle op de genoemde lijst bestand recreatieverblijven. De afgegeven beschikkingen zijn voor ons een gegeven. De afgegeven beschikkingen hebben formele rechtskracht gekregen. Voor ons is dat een gegeven.’’

Naar verwachting delen burgemeester en wethouders dinsdag de bevindingen van het onderzoek naar de gedoogbeschikking van Borg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu