Al veel boetes voor appen op de fiets? Politie kan -en wil- het niet zeggen

Niks waarschuwing: de politie zou direct boetes uitdelen aan iedere fietser die vanaf 1 juli met een telefoon in de hand wordt betrapt. Maar hoe vaak dat gebeurt, wordt voorlopig niet duidelijk.

Boete voor appen op fiets wordt 95 euro

Boete voor appen op fiets wordt 95 euro ANP

Het verbod ging maandag in, maar de politie geeft nog geen antwoord op de vraag hoeveel boetes er sindsdien zijn uitgedeeld in Noord-Nederland.

Allereerst is er nu geen overzicht vanwege de manier waarop de boetes worden verwerkt, verklaart een politiewoordvoerder. Agenten schrijven een deel van de overtredingen op straat elektronisch uit, waarna deze direct digitaal worden doorgestuurd naar boetekantoor CJIB. ,,Die zien we nog niet terug terug in onze eigen cijfers."

'Gedragsverandering'

Maar ook als die cijfers er wel waren, zou de noordelijke politie de kaken op elkaar houden. Dat is volgens de woordvoerder landelijk zo afgesproken, omdat de ,,focus nu moet liggen op gedragsverandering" bij verkeersdeelnemers en niet op de uitgekeerde boetes.

De politie wond er in de aanloop naar 1 juli geen doekjes om: wie al bellend of append werd betrapt op de fiets, zou direct een prent krijgen van 95 euro. Maar of de politie nu echt altijd zo streng optreedt, blijft dus gissen.

De landelijke politie heeft nog niet uitgedacht of er in de naaste toekomst wel iets over de fietsboetes bekend wordt gemaakt. In september komen de eerste boetecijfers naar buiten over 'afleiding in het verkeer', maar dat is een heel breed begrip waar veel meer overtredingen onder vallen.

'Nog overleggen'

,,We moeten nog overleggen of we deze nieuwe boetes apart gaan weergeven", zegt een woordvoerder van de korpsleiding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu