'Jij bent toch die Mia van Tiktok? Mag ik met je op de foto?'

„Jij bent toch die Mia van Tiktok? Mag ik met je op de foto?” Natuurlijk mag dat. Er komt nog iemand en nog iemand. En voor ze het door heeft, staat er een rij. Tijdens een dagje weg in Ponypark Slagharen beseft Mia Mulder (34) hoe bekend ze is.

Mia Mulder uit Hoogkerk is razend populair op Tiktok. Foto: DVHN/Matthijs Sorgdrager

Mia Mulder uit Hoogkerk is razend populair op Tiktok. Foto: DVHN/Matthijs Sorgdrager

Met meer dan 93.000 volgers is zij één van de populairste Groningers op het filmpjesplatform. Ze woont in een woonwagen, heeft gouden tanden en een gezicht vol tatoeages. „Nee ik ben niet echt een doorsnee-Tiktokker.”

‘Ook de lelijke dingen’

Kijkers zien hoe ze dansjes en sketches doet. Alleen of met haar familie. „Maar ik film ook de lelijke dingen.”

Dan ligt ze in een ziekenhuisbed. Uit te rusten van een operatie. Of ze loopt rond met een slangetje van de sondevoeding in haar neus.

Acht jaar geleden werd een goedaardige tumor achter haar darmen weggehaald. De operatie ging gruwelijk mis. Het litteken heelde niet goed. Hierdoor blijft haar darm niet op zijn plek zitten. De ziekenhuisbezoeken zijn niet meer te tellen en soms vergaat ze van de pijn.

„Ik heb wel getwijfeld of ik die dingen moest laten zien, maar mijn vriendin zei: je zit toch al onder de tattoos, dan maakt zo’n slangetje toch niets meer uit.”

Inspiratie

Inmiddels is ze een bijna een jongerenwerker geworden. Dagelijks krijgt ze Tiktok-berichtjes van jongeren die worstelen met het leven. „Op één of andere manier ben ik een steun voor ze.”

Waarom?

Lachend: „Kijk eens naar mij. Ik ben hartstikke ziek, veel mensen vinden dat ik er niet uit zie en ik ben lesbisch. Waarschijnlijk denken ze: ‘als zelfs zij optimistisch en positief kan zijn, dan heb ik echt geen reden om ongelukkig te zijn’.”

En Mia helpt waar ze kan. „Dan chat ik even met ze. Dat vinden ze fijn.” Mia weet met wat voor moeilijkheden jongeren kampen. Ze was bepaald geen lieverdje toen zij jong was. Ze vergooide haar taekwondo-talent en stopte met school. „Verkeerde vrienden.”

Omslagpunt was dat die vrienden besloten een pizzeria te overvallen. Mia bestuurde de vluchtauto, werd gepakt en zat 6 maanden vast.

„Het klinkt misschien cliché, maar ik had veel tijd om na te denken. In de gevangenis heb ik besloten wat van mijn leven te maken.”

Kort nadat ze vrij kwam, werd ze ziek. Studeren en werken was uitgesloten. En Mia belandde op de bank.

Gelukkiger mens

Tot ze een jaar geleden opkeek en haar kinderen vroeg: „Waar zijn jullie nou mee bezig?”

Tiktok.

„Mijn eerste filmpje ging gelijk viraal.”

Het filmpje staat nog op Tiktok. Te zien is hoe Mia en haar kinderen dansen op Tusa, een nummer van Karol G en Nicki Minaj. Ze kijkt onzeker in de camera en steekt flets af tegen haar dochters die zelfverzekerd meedansen.

Hoe anders staat ze nu op de camera. Zonder gêne danst ze mee. “Mensen zien nu meer dan alleen de tattoos in mijn gezicht. Ze zien iemand die dansjes doet, leuke dingen doet met haar kinderen. Door Tiktok ben ik een gelukkiger mens.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu