Alarm over corona in gevangenissen, uitgerekend op de dag dat cellencomplex in Groningen dicht moet. 'De regels van het RIVM worden overtreden'

Een arrestant in het cellencomplex van een politiebureau. Foto: Hollandse Hoogte

Het is ‘onverantwoord’ om meerpersoonscellen te gebruiken in gevangenissen nu het coronavirus rondwaart in ons land. Dat schrijft de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een vertrouwelijk advies aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), op de dag dat het cellencomplex in Groningen dicht moet na een corona-uitbraak.

Het adviesorgaan heeft grote zorgen en zegt zelfs dat het gevangeniswezen momenteel de RIVM-richtlijnen overtreedt.

Zo moeten bajesklanten die klachten vertonen worden geïsoleerd van andere gevangenen. Als de celgenoot géén klachten vertoont, wordt hij wel op een andere cel geplaatst maar niet geïsoleerd, zegt de RSJ. Volgens het adviesorgaan is dat ‘onjuist’ omdat de celgenoten als een ‘huishouden’ zouden moeten worden beschouwd en dus ook die klachtenvrije celgenoot in quarantaine worden geplaatst. De RSJ adviseert daarom het gebruik van meerpersoonscellen ‘voorlopig op te schorten’.

Minister Dekker zegt nog met een reactie op het RSJ-advies te komen, maar stelt dat in gevangenissen celgenoten van personen die klachten ontwikkelen wél apart worden gezet. Tijdelijk stoppen met meerpersoonscellen wil Dekker niet. ,,Het gebruik hiervan vinden wij verantwoord”, laat een woordvoerder weten.

Nieuwe gevangenen

Overigens worden gevangenen pas op een meerpersoonscel geplaatst als ze ‘gemonitord zijn op coronagerelateerde klachten’. ‘Nieuwe’ gevangenen worden ‘per definitie’ eerst geplaatst in een eenpersoonscel. Er vindt dan een ‘medische intake’ plaats en bij ‘milde klachten wordt een test gedaan’. Die plaatsing op een eenpersoonscel duurt acht dagen. Als er dan geen klachten optreden, kan hij of zij op een meerpersoonscel geplaatst worden. Volgens de RSJ zijn er onder gevangenen niettemin ‘gevoelens van onveiligheid, onrust en ongenoegen’ te bespeuren.

Het gevangeniswezen kampte juist met leegstand de afgelopen jaren. Om die reden worden zelfs vier complexen gesloten. Van de bijna 10.000 cellen die in gebruik zijn, is zo’n 12 procent meerpersoons.

Zorgen

Volgens SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen zijn de zorgen terecht. ,,De hele samenleving wordt opgedragen 1,5 meter afstand te houden, maar in de gevangenissen zitten de gedetineerden nog steeds hutjemutje op elkaar. Bijvoorbeeld in meerpersoonscellen. De onafhankelijke toezichthouder op het gevangeniswezen noemt dat onverantwoord, maar de minister slaat dat advies in de wind en gaat er gewoon mee door. Ook wordt er te weinig getest, waardoor mensen soms onnodig lang worden afgezonderd. Ik wil van de minister snel een reactie op dit advies van de RSJ. Dat is in het belang van de veiligheid van mensen die vastzitten én het personeel.”

Besmettingen

Vandaag kwam aan het licht dat het politiecellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen voorlopig dicht moet. Vier medewerkers zijn positief getest op het coronavirus en een aantal is nog in afwachting van de testuitslag.

Ruim veertig medewerkers die werkzaam zijn bij het Team Arrestantentaken zitten in quarantaine en de GGD is bezig met bron- en contactonderzoek. De arrestanten die in het cellencomplex zaten zijn woensdagavond overgebracht naar andere politiecellen. Om hoeveel mensen het gaat, kon een politiewoordvoerder vanmorgen niet zeggen.

Hij voegt eraan toe dat er geen aanwijzingen zijn dat er arrestanten zijn besmet. Maar mochten ze klachten krijgen, dan worden ze net als de medewerkers getest, zegt hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu