Albert Heijn opent in Westerhaven in Groningen: 'Sinds Primark is dit gebied enorm opgeleefd'

Albert Heijn heeft haar oog laten vallen op het oude pand van elektronicawinkel Kijkshop. Foto: DvhN/Patriecia Kolthof

Een drogist, fastfoodrestaurants, kledingwinkels, elektronicazaken. De Westerhaven in Groningen zit sinds een paar jaar in de lift. Daar komt binnenkort een nieuwe toevoeging bij: Albert Heijn wil hier een vestiging openen.

Een woordvoerder bevestigt de plannen van de supermarktketen, maar laat weten dat nog niet duidelijk is wanneer de zaak opent. Albert Heijn heeft zijn oog laten vallen op het 850 vierkante meter tellende pand met de witte voorgevel op nummer 11-12.

Tot een paar jaar geleden zat elektronicawinkel Kijkshop hier. Die winkel, waar alle apparaten in vitrinekasten stonden, ging failliet. Daarna huisde vintagewinkel Niemansland in het gebouw. Sinds enige tijd staat het leeg.

Volgens Groninger Wytse Feikens, adviseur van diverse supermarkten, hebben meer supermarktketens interesse in een vestiging in het gebied. „Sinds de Primark opende, is de Westerhaven enorm opgeleefd.”

Supermarkten zitten op steenworp afstand van elkaar

Met de komst van een nieuwe grootgrutter groeit het supermarktkluwen gestaag in het zuidwesten van de stad. Op zo’n 150 meter afstand zit sinds vorig jaar een Coop Vandaag aan de Aweg. Dat is een kleine versie van de ‘gewone’ Coop.

Ongeveer 300 meter verder huist de pas verbouwde en uitgebreide Albert Heijn Brugstraat. En 700 meter verderop aan de Paterswoldseweg, zit nog een Coop die begin dit jaar ook een verbouwing onderging. De nieuwe Albert Heijn wordt een ‘gewone’ super. Dus geen AH to go.

„Ik vermoed dat de Albert Heijn met een vestiging aan de Westerhaven vooral mikt op passanten. Publiek dat even snel naar binnen schiet om iets kleins zoals een broodje of een hippe smoothie te halen”, zegt Feikens. Hij vermoedt dat de Coop aan de Aweg hier last van gaat krijgen. „Zij zitten toch met een fysieke barrière: de busbaan.”

Supermarktkluwen in de Ebbingestraat was geen lang leven beschoren

De concurrentiestrijd tussen supermarkten hoort volgens Feikens bij dat wereldje. „Zo gaat dat nu eenmaal. Buurtsuper Benny’s in de Schilderswijk ondervindt problemen van de Coop en straks heeft de Coop last van de nieuwe Albert Heijn.”

Zo’n twee jaar geleden schoten aan de noordkant van het centrum ook supermarkten als paddenstoelen uit de grond. In de Ebbingestraat zaten de Jumbo, Albert Heijn, Aldi en Coop heel dicht bij elkaar. Inmiddels is alleen de Albert Heijn nog over. De Jumbo is enkele maanden gesloten vanwege een verbouwing, het pand van de Aldi wordt gesloopt en de Coop verhuisde naar de Aweg.

Verschillende zaken bijten elkaar niet altijd

Het is overigens niet zo dat meerdere supermarkten bij elkaar in de buurt elkaar altijd in de weg zitten. Neem bijvoorbeeld winkelcentra in buitenwijken als Vinkhuizen en Lewenborg, waar zaken als Aldi, Lidl en Albert Heijn zo’n beetje naast elkaar zitten.

„Zij mikken op verschillende doelgroepen en een ander publiek. Daar komen vooral mensen die twee keer in de week of wekelijks boodschappen doen”, legt Feikens uit. „In de binnenstad is meer mandjespubliek. Mensen die dagelijks naar de dichtstbijzijnde winkel gaan.”

Nieuws

Meest gelezen

menu