Albert Heijn stopt met plastic broodclips. Mede dankzij bakkerij Borgesius uit Groningen

Jan Borgesius is directeur van Bakkerij Borgesius.

Jan Borgesius is directeur van Bakkerij Borgesius. Foto: Harry Tielman|archief DVHN

Albert Heijn vervangt de bekende witte plastic broodclips mede dankzij de Groningse bakkerij Borgesius door een duurzamere papieren variant. Maar hoe zit het met die plastic verpakking van een halfje bruin?

Met een ronkend persbericht maakte Albert Heijn woensdag gewag van de opvallende ommezwaai. Vanaf deze week zullen klanten van de supermarkt in de schappen op de broodafdeling steeds meer producten in een zak met een papieren clip zien.

Van de bekende plastic broodclips gebruikt Albert Heijn zo’n 125 miljoen per jaar. Die kunnen evenwel niet gerecycled worden, omdat ze te klein zijn voor de sorteermarchines die gebruikt worden voor plastic afval.

Bakkerij Borgesius, een belangrijke partner van Albert Heijn, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de papieren variant. Rond de zomer moet elke broodzak met de nieuwe broodclip gesloten worden. Een en ander duurt volgens Albert Heijn nog enkele maanden omdat Borgesius meerdere nieuwe machines gaat installeren die de papieren clips kunnen verwerken.

‘Is het papier stevig genoeg? Blijft het heel?’

,,Papieren broodclipjes zijn op zichzelf niet nieuw.”, zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh van Albert Heijn. ,,Ze zijn alleen nog niet eerder toegepast bij broden die machinaal worden dichtgemaakt. Om dit voor elkaar te krijgen zijn andere machines nodig en moeten de clipjes op een band aangeleverd kunnen worden. Ook was een nieuwe printtechniek nodig voor de verpakkingsdatum.”

Ze vervolgt: ,,We hebben heel veel getest: is het papier stevig genoeg? Blijft het heel als de broden automatisch dichtgemaakt worden? Kunnen klanten thuis de clip ook meerdere keren gebruiken om de broodzak weer te sluiten? Het resultaat is dat we nu een mooie, stevige papieren clip hebben ontwikkeld die we op grote schaal kunnen inzetten.”

‘Voedselverspilling heeft meer impact op het milieu dan verpakkingen’

De broden blijven ondertussen wel gewoon verpakt in plastic. Of dat ook niet anders kan? ,,Brood zit in plastic omdat veel klanten brood thuis invriezen. Daarvoor is plastic geschikter materiaal”, stelt Aspeslagh. ,,Daarnaast, en dat is bij veel mensen niet bekend, is een plastic zak van monomateriaal duurzamer dan een papieren zak.”

Is dat zo? Volgens Mariska Joustra van voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal is het verschil in impact op het milieu niet eenvoudig te duiden. ,,Het is een heel lastige vergelijking. De papieren zak kun je vaak maar één keer gebruiken. Bovendien heb je meer papier nodig om een zak stevig te maken. Een nadeel van plastic is weer dat het niet goed gerecycled kan worden. Maar wat ook belangrijk is: een boterham weggooien is vaak nóg slechter. Voedselverspilling heeft meer impact op het milieu dan verpakkingen.”

Maar wat dan de toevoegde waarde is van de komst van de papieren clip? ,,Wij zijn van mening dat deze verandering in verpakkingen - hoe klein ze ook mogen zijn - wel degelijk een bijdrage leveren”, zegt Joustra. ,,Met deze innovaties worden consumenten bewuster van de verpakkingen die ze in huis halen. En dat is alleen maar winst.”