Alders kortwiekt bekritiseerd Centrum Veilig Wonen: geen rol meer bij beoordelen schade

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) mag in het nieuwe schadeprotocol geen aardbevingsschade meer beoordelen. Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders haalt die taak weg bij de organisatie.

Er is veel onvrede over het functioneren van het CVW in Appingedam, dat aardbevingsschade afhandelt en ook een rol speelt bij het inspecteren van huizen met het oog op de mogelijke versterking.

Geen enkele rol voor CVW

Alders wil dat de medewerkers van het centrum onder het nieuwe schadeprotocol geen enkele rol meer spelen bij de beoordeling van schade.

De club zou vooral een administratieve functie moeten krijgen en aangestuurd worden door de Nationaal Coördinator Groningen.

Nu is de NAM nog opdrachtgever. ,,Het CVW moet als een gek worden omgevormd tot een pure uitvoeringsorganisatie’’, zei Alders op een bijeenkomst met de gemeenteraad van Delfzijl.

Hij ziet wel een bescheiden rol weggelegd voor de organisatie in Appingedam. ,,Er is heel veel administratief werk dat gedaan moet worden door een uitvoeringsorganisatie. Maar bij het nemen van beslissingen over de schade gaat het nu niet goed. Dan is het CVW een verlengstuk van de NAM en krijg je de slager die zijn eigen vlees keurt. Dus zeg ik: haal het uit elkaar. Laat het CVW geen besluiten meer nemen over schade.’’

Arbiter bodemschade

De Nationaal Coördinator vindt ook dat de NAM en het CVW veel meer moeten kijken naar de uitspraken van de Arbiter Bodemschade. Die geeft beide organisaties nu vaak het nakijken en dwingt ze schades alsnog te vergoeden.

De Arbiter Bodemschade doet dat door toepassing van het bewijsvermoeden, waarbij de NAM moet aantonen dat schade aan een gebouw niet is veroorzaakt door aardbevingen.

In de praktijk lukt dat zelden. ,,Zo’n 90 procent van de eerste beoordelingen door de NAM en het CVW is volgens de arbiter niet juist. Tot de NAM en het CVW zou ik willen zeggen: kijk goed wat de arbiter heeft gezegd. Wat betekent dat voor bestaande zaken? Pas die kennis toe.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu