Alders opent vijf loketten

ANP

In vijf plaatsen in het aardbevingsgebied worden op 21 maart loketten geopend waar bewoners met vragen terecht kunnen over de versterkingsoperatie.

Dat maakte Nationaal Coördinator Alders woensdag bekend in het dorpshuis van Ten Post. Daar wordt een van de vijf ‘versterkingspunten’ gevestigd. De andere komen in Loppersum, ‘t Zandt, Overschild en Appingedam.

Brief
Alle bewoners van de 2600 panden die als eerste worden geïnspecteerd, hebben inmiddels een brief ontvangen van Alders. Hij houdt zaterdag 19 maart samen met de betrokken gemeneenten een informatiebijeenkomst waar wordt uitgelegd hoe de inspectie van de huizen in zijn werk gaat en wat er verder gebeurt.

In opdracht van Alders doet de TU Delft een onderzoek naar het omstreden rapport dat bureau Arcadis heeft opgesteld voor de NAM over de schade aan de rand van het aardbevingsgebied. ,,Er wordt grondig naar dat rapport van Arcadis gekeken. We willen onder meer weten of de gebruikte methodiek goed is’', aldus Alders. Hij wil binnen een week of tien uitsluitsel. Zo’n vijftig huiseigenaren met schade buiten de zogenaamde schadecontour hebben zich inmiddels bij hem gemeld.

Onderzoek
Een tweede onderzoek gaat over het grote aantal schades in Woldendorp en omgeving. Daar is geen goede verklaring voor. ,,Voor de zomer hopen we meer te weten.’'

In de loop van mei zullen ook de vier oud-rechters beginnen die als arbiter gaan optreden bij het herstel- en versterkingsproces. Ze moeten knopen doorhakken wanneer huiseigenaren het niet eens zijn met de plannen die zijn gemaakt voor het opknappen en versterken van hun woning.

Intussen gaat de opbouw van de organisatie van de Nationaal Coördinator door. Inmiddels werken er in Groningen vijftig mensen voor hem, terwijl er ook nog eens twintig medewerkers in Den Haag zitten. ,,Uiteindelijk zullen we meer dan honderd medewerkers hebben’', zegt de voormalige commissaris van Groningen.

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu