Aletta Jacobsprijs 2022 van Rijksuniversiteit Groningen voor abortus-voorvechter Rebecca Gomperts

Rebecca Gomperts. foto: ANP

De Aletta Jacobsprijs 2022 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is toegekend aan arts Rebecca Gomperts. Met de prijs wordt ze geëerd voor haar jarenlange strijd voor het recht op veilige en legale abortus.

De Aletta Jacobsprijs wordt dinsdag 8 maart 2022 uitgereikt door de Rector Magnificus van de RUG, Cisca Wijmenga.

De naam van Gomperts wordt vandaag bekend gemaakt omdat het 'veilige abortusdag' is. Met haar organisaties Women on Waves, Women on Web en Aid Access kreeg Gomperts het recht op (veilige) abortus in verschillende landen hoog op de politieke agenda.

'Helaas is veilige abortus nog steeds niet vanzelfsprekend en staan wereldwijd rechten van vrouwen onder druk. De jury waardeert Rebecca Gomperts vanwege haar indrukwekkende strijd voor deze rechten, en vanwege de moedige wijze waarop zij zich onvermoeibaar inzet voor vrouwen over de hele wereld'', vermeldt het juryrapport.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs geneeskunde ging studeren in Groningen, als eerste vrouw in Nederland. Juryvoorzitter Janka Stoker zegt hierover in het persbericht waarin de prijswinnaar bekend wordt gemaakt: 'Gomperts zet zich anno 2021 op eenzelfde gedreven en inspirerende wijze in voor gezondheidsrechten van vrouwen als Jacobs dat deed in haar tijd, dus we hadden ons dit jaar geen toepasselijker winnares kunnen wensen.'

Nieuws

Meest gelezen

menu