Alle bierdoppen verzamelen! Harrie Kampinga van het UMCG in Groningen financiert er belangrijk onderzoek mee

De opbrengst van de bierdoppen is bestemd voor onderzoek naar de ziekte van Huntington.

UMCG-onderzoeker Harrie Kampinga verzamelt bierdoppen. Niet als hobby, maar om geld in te zamelen voor zijn onderzoek.

Zijn patiënt Jeroen, die lijdt aan de verwoestende ziekte van Huntington, brengt de doppen naar de ijzerhandel. De opbrengst gaat in een potje voor onderzoek naar de ziekte.

Een nare, erfelijke ziekte

,,Het is een hele nare erfelijke ziekte’’, zegt Harrie. ,,Een combinatie van ALS en Parkinson die eindigt met Alzheimer. Het begint met verschijnselen die lijken op ALS en Parkinson. Patiënten bewegen hard en ongecontroleerd. Het lijkt in de eerste fase alsof ze dronken zijn.”

Daarna tast de ziekte het deel van het brein aan waarin meer basale dingen worden geregeld.

De meesten plegen euthanasie

Harrie: ,,Dan krijgen ze moeite met denken, praten en onthouden. Eigenlijk verliezen ze controle over alles. Hoewel de ziekte in feite niet heel dodelijk is, overlijden toch veel patiënten omdat ze zich bijvoorbeeld verslikken. Uiteindelijk plegen de meesten euthanasie.”

Wat de ziekte bijzonder maakt is het grillige en opmerkelijke verloop. ,,De eerste twintig, dertig of veertig jaar hebben de meesten nergens last van. En dan ineens doemen de eerste symptomen op: stemmingswisselingen. Vanaf dat moment gaat het in vijftien tot twintig jaar keihard bergafwaarts, totdat iemand volledig afhankelijk in het verzorgingstehuis zit.”

Dat is ook het sombere toekomstbeeld voor Jeroen uit Groningen. Harrie neemt de dertiger vaak mee naar colleges, waar hij aan studenten zijn levensverhaal vertelt.

,,Jeroen is een fantastische vent. Een hele mooie en stoere kerel om te zien, met een rauw randje. In de colleges vertelt hij hoe de ziekte zijn leven beïnvloedt. Dat komt enorm binnen.”

Het is een doodlopende weg

Het is een erfelijke ziekte, Jeroen heeft het van zijn vader gekregen, legt Harrie uit. ,,Vroeg in zijn jeugd werd zijn vader al ernstig ziek, net als zijn oma daarvoor. Nu wordt hij zelf ongenadig hard geraakt door de ziekte. Hij kan geen kinderen meer krijgen, trouwen wil niet, en het wordt alleen maar erger. Zo krijgt hij steeds meer moeite met praten. Het is een doodlopende weg.”

Er is nog geen medicijn tegen Huntington. ,,Er loopt een studie waarvan velen -en ik ook- hopen dat het wat gaat opleveren. Ik werk zelf ook aan de ontwikkeling van een medicijn, maar voor Jeroen komt dat sowieso te laat.”

De ziekte van Huntington is, volgens Harrie, een van de meest voorkomende zeldzame ziektes in Nederland. Hij schat dat Nederland zo’n 2.000 zieke patiënten telt.

,,We gaan er vanuit dat drie tot vier keer zoveel mensen het dragen, maar de eerste symptomen nog moeten krijgen.”

Optimist

Ondanks alle ellende is Jeroen, volgens Harrie, een optimist. “Ik heb veel lol met hem.” Dat blijkt ook uit de bijzondere wijze waarop Jeroen zijn steentje, of beter gesteld dopje bijdraagt aan de bestrijding van de ziekte. “In ieder college drukt hij de studenten op het hart dat ze wat moeten doen aan deze verschrikkelijke ziekte. En hij vraagt ze om bierdoppen te verzamelen.”

Alle bierdoppen verzamelen!

Die bierdoppen levert Jeroen namelijk in bij de ijzerboer. De volledige opbrengst gaat naar de stichting die Jeroen heeft opgezet waarmee onderzoek naar de ziekte wordt gefinancierd. Een vernuftige manier van geld inzamelen, zeker onder studenten. Want die hebben doorgaans meer bierdoppen dan euro’s. “Ze nemen geregeld zakken vol bierdoppen mee.”

Zelf spaart Harrie ook. “Elke keer als ik een flesje bier open, denk ik aan Jeroen, en aan mijn onderzoek naar de ziekte van Huntington.” Donders mooi, bijna reden om alcoholist te worden. Maar dat hoeft niet als Jeroen wordt overspoeld met bierdoppen. Daarom de oproep: alle bierdoppen verzamelen en stuur ze op naar het Universitair Medisch Centrum Grunn.

Hier kunnen de doppen naartoe

Dat kan ouderwets en eenvoudig via de post naar:
Lab van Harrie Kampinga Antonius Deusinglaan 1 Gebouw 3215, 5e verdieping, kamer 505 9713 VA Groningen

Lees hier meer over Huntington.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu