Alle fracties in gemeenteraad Stadskanaal willen én krijgen spoeddebat over verdubbeling van gaswinning uit het Groningenveld: 'Niet acceptabel'

Alle beloftes ten spijt, gaat de gaskraan in Groningen toch verder open. Tot verdriet en woede van Groningen. Foto: Archief Kees van de Veen

De gemeenteraad van Stadskanaal houdt donderdagavond een spoeddebat over de gaswinning uit het Groningenveld. Dat is op verzoek van alle negen fracties in de raad. Zij willen een motie vaststellen tegen de verhoging van de gaswinning dit jaar.

In de motie moet komen te staan dat het niet acceptabel is dat er dit jaar tweemaal zoveel gas uit het Groningenveld wordt gewonnen. Op 6 januari maakte de minister van Economische Zaken bekend dat er dit jaar waarschijnlijk tweemaal zoveel gas uit het Groningenveld gehaald moet worden dan eerder was voorzien en afgesproken.

De minister sprak van ‘naar boven bijstellen’. Als reden werden zowel de vertraagde oplevering van de stikstoffabriek in Zuidbroek als de leveringsafspraken met Duitsland genoemd. Hiermee worden volgens de gemeenteraad van Stadskanaal wederom afspraken met Den Haag niet nagekomen: ‘Dit heeft een nadelig effect op de versterkingsoperatie in de aardbevingsgemeenten en de veiligheid’.

Zoveelste klap

Het winnen van extra gas is de zoveelste klap in het gezicht van vele Groningers. Hoewel Stadskanaal niet tot de aardbevingsgemeenten wordt gerekend wil de raad de aardbevingsgemeenten in de provincie en met name de inwoners daarvan een hart onder de riem steken. Door het aannemen van een motie wil de gemeenteraad solidariteit tonen.

Nieuws

Meest gelezen

menu