Woningnood? Van kantoren, fabrieken en winkels is prima woonruimte te maken. Team 4 Architecten uit Groningen doet dat al jaren en weet hoe het werkt

Met de huidige woningnood staat transformatie van kantoren, fabrieken en winkels tot woonruimte hoog op de agenda. Team 4 Architecten heeft er in het Noorden veel ervaring mee.

Architect Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg bij De Zwarte Doos in Groningen, dat wordt omgebouwd tot Black Box.

Architect Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg bij De Zwarte Doos in Groningen, dat wordt omgebouwd tot Black Box. Foto Duncan Wijting

Dwars door het nieuwe kantoor van Team 4 Architecten op het Europapark in Groningen loopt een deel van ‘de kolenmuur’. In de jaren zestig onderdeel van een opslagplaats van kolen voor de Helpmancentrale op het terrein. Bij de herbestemming van het gebied eind jaren negentig is de metershoge, schuine muur als industrieel erfgoed behouden. ,,Dat is een verwijzing naar de geschiedenis en draagt bij aan de identiteit van dit gebied’’, verklaart mede-eigenaar Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg.

Oplopende woningnood