Bundespolizei verhoogt inzet aan grens Duitsland met Groningen en Drenthe 'massief': wie geen negatieve coronatest toont, wordt onverbiddelijk teruggestuurd

Groningers en Drenten die naar Duitsland willen, doen er vanaf vandaag goed aan een recent bewijs van een negatieve coronatest bij zich te hebben.

De Bundespolizei voert ook bij Bad Nieuweschans extra controles uit

De Bundespolizei voert ook bij Bad Nieuweschans extra controles uit Foto: Huisman Media

Ze lopen namelijk een redelijk grote kans aangehouden te worden door agenten van de Duitse Bundespolizei. ,, Het aantal agenten kan ik niet noemen maar we hebben onze inzet aan de grens massief verhoogd en houden er steeksproefgewijs Nederlanders aan’’, vertelt Thomas Gerbert, woordvoerder van de Bundespolizeidirektion Hannover .

Aanleiding voor de extra controles is het feit dat Nederland door de Duitsers als een risicogebied is aangewezen, als een Hochinzidenzgebiet. Dit vanwege het hoog aantal besmettingen aan deze kant van de grens, meer dan 200 per 100.000 inwoners.

Niet ouder dan 48 uur

De Duitse regering had vanwege dat hoge aantal kunnen besluiten reguliere grenscontroles in te voeren maar heeft dus gekozen voor steekproeven. ,,We zijn aan de hele grens actief en kunnen dus Nederlanders vragen een bewijs van een negatieve coronatest te laten zien’’, zegt Gerbert. ,,Dat mag niet ouder zijn dan 48 uur. Als dat wel zo is, is er immers het risico dat de betrokkene alsnog besmet is.’’

Als een negatief bewijs wordt getoond, kan de automobilist uit Nederland doorrijden. Is dat niet het geval, dan komt de automobilist Duitsland niet in.

Speciale regels

De Landkreis Leer heeft speciale regels uitgevaardigd voor Groningers en Drenten die elke dag de grens over moeten steken, vanwege hun werk, studie of familiebanden. ,,Zij hoeven, als ze worden aangehouden, niet elke dag een nieuw testbewijs te laten zien maar twee keer per week’’, zegt een woordvoerster.

De extra controles worden sowieso tot eind deze maand uitgevoerd. ,,Maar het ligt er ook aan hoe het aantal besmettingen in Nederland zich ontwikkelt’’, stelt Gerbert.

Avondklok

In het Duitse grensgebied zelf, in en rond de stad Leer, is het aantal besmettingen de afgelopen weken ook gestegen. Zodanig zelfs dat in een groot deel van dat gebied nu een avondklok van kracht is. ,,De inwoners houden zich daar goed aan’’, vertelt woordvoerster Svenia Temmen van de politie in Leer. ,,We hebben nauwelijks te maken met overtredingen, met mensen die zich na 9 uur ‘s avonds nog op straat bevinden zonder dat ze daar een goede reden voor hebben.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu