Alleen rechtse oppositie steunt moties voor gaswinning Groningen

Bewindspersonen in Vak-K tijdens een schorsing op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de Troonrede op Prinsjesdag. Tijdens het debat mocht de Kamer reageren op de begroting die op Prinsjesdag door het demissionaire kabinet is gepresenteerd. Foto: Sem van der Wal

Twee moties voor hervatten van de gaswinning in Groningen hebben in de Tweede Kamer donderdagavond laat totaal geen meerderheid gehaald.

Een motie van JA21 dat ‘hervatten van de gaswinning geen taboe mag zijn’ kreeg steun van de PVV, BBB, FVD en Van Haga. Het overgrote deel van de Tweede Kamer stemde dus tegen.

Een motie van Wybren van Haga die oproept de provincie Groningen een referendum naar gaswinning te laten organiseren, kreeg alleen steun van de rechtse oppositiepartijen PVV, FVD en JA21. BBB stemde tegen deze motie. ,,Ik ben op zich wel voor een referendum in Groningen maar pas als alle schade hersteld is’’, laat Caroline van der Plas daarover weten.

Premier Rutte ontraadde beide moties met de opmerking dat het Staatstoezicht voor de Mijnen zegt dat alleen als de gaswinning naar nul gaat het veilig is.

Aan het eind van de algemene politieke beschouwingen stemden de Tweede Kamerleden nog over ruim zestig moties. De gaswinning speelde verder vrijwel geen rol in de debatten. Alleen aan het begin van de woensdag maakten JA21 en Van Haga er opmerkingen over.

Nieuws

menu