Alles in stelling voor het takelwerk voor de Blauwe Loper, ponton met 42 meter lange brugdeel in aantocht

Duwsleepboot Rodie 2 met het 42 meter lange houten brugdeel van de Blauwe Loper. Foto: Corné Sparidaens

Kapitein Coen Bakker van duwsleepboot Rodie 2 begint vrijdag aan het lastigste deel van een van zijn opmerkelijkste transportopdrachten over water.

Op het reusachtige ponton voor zijn duwboot ligt een 42 meter lang houten brugdeel met een gewicht van 92 ton. Het brugdeel is een belangrijke schakel van de Blauwe Loper, met een lengte van 800 meter de langste fiets- en wandelbrug van Europa. Deze brug, waarvoor 6 miljoen euro beschikbaar is, gaat Blauwestad verbinden met Winschoten.

Het Winschoterdiep is een lastig traject

Nog voor het donker denkt Bakker vrijdag te arriveren bij de plek waar in de nacht van vrijdag op zaterdag het spectaculaire takelwerk plaatsvindt. Dan heeft hij er vanaf de start in Kampen 24 uur varen opzitten, met twee overnachtingen erbij. ,,Gelukkig waait het niet, anders was het nog helemaal oppassen geblazen. Het Winschoterdiep, het laatste traject, is lastig, want het is bijzonder smal. Ik laat me verrassen. Dat kanaal ken ik nog niet.”

Dat er weinig wind staat is voor alle betrokkenen die worden ingezet bij het hijs- en takelwerk een zegen. ,,Want vanaf windkracht 6 moeten we deze klus afblazen”, zegt Peter Baardolf, projectleider bij de gemeente Oldambt. ,,Maar alles loopt tot dusver op rolletjes. De weersverwachting is ook gunstig.”

De A7 gaat een paar uur dicht tussen Heiligerlee en Winschoten

Drie reusachtige kranen - 500, 400 - en 200 ton - worden vrijdagavond ingezet om het brugdeel vanaf het Winschoterdiep over de A7 te hijsen. Vanwege de eerste voorbereidende werkzaamheden wordt een rijbaan vanuit Groningen richting Duitsland al vanaf 10.00 uur gestremd. Vanaf 22.00 uur tot zaterdagochtend 8.00 uur gaat de A7 tussen Heiligerlee en Winschoten helemaal dicht. In de loop van zaterdagmorgen kunnen de weggebruikers, als de A7 weer is opengesteld, met eigen ogen zien hoe de markante brug eruitziet. Het houten brugdeel leunt dan op twee grote betonnen pijlers op een hoogte van 5,50 meter boven het asfalt.

Het verloop van het hijs- en takelwerk is rechtstreeks te volgen via een livestream op het YouTubekanaal van Blauwestad. ,,Blijf ook vooral thuis, lekker bij de kachel met een laptop op schoot”, stelt Baardolf met klem. Vanwege corona wil het projectteam zo min mogelijk ‘pottenkijkers’. De omgeving is daarom ook ruimschoots afgezet. Op de Blauwe Roos, de rotonde bij Winschoten, staan de hele nacht verkeersregelaars om het verkeer in goede banen te leiden.

Tobias van der Velde van de provincie Groningen noemt de klus, waarvoor slechts 15 mensen in actie komen, een ‘mijlpaal voor het project’. ,,Maar dan is de Blauwe Loper wel steeds zichtbaarder voor het publiek.” Dat het een opmerkelijk brugdeel is ondervond kapitein Bakker gisteren al. ,,Automobilisten stoppen en maken foto’s. Ze botsen nog net niet op elkaar.”

Nieuws

Meest gelezen

menu