Alles wat je moet weten over een week met ijzel

ANP

Het Noorden is deze week in de greep van ijzel. We hadden last van stroomdipjes, mensen gaan op de schaats naar het werk en veel scholen zijn dicht. Wij hebben er deze week veel over bericht en zetten daarom alles wat je moet weten op een rij.

Mensen in het Noorden merkten de gevolgen van de vorst zondag ook binnenshuis. In veel huizen flikkerden de lampen door korte stroomdipjes, veroorzaakt door hoogspanningskabels die heen en weer zwiepen .

Hoe ziet het er dan op uit op straat? Maandag reden we een rondje door de provincie Groningen. De grote wegen waren schoon, maar de lokale wegen waren nog spekglad.

Hoe kan het eigenlijk dat er geen sneeuw is gevallen? Ex-weerman Jaap Nienhuis praatte ons bij over wat ijzel precies is en hoe het ontstaat.

De ijzel zorgde niet alleen voor problemen. Want wat doe je als je ijsvrij bent? We kregen erg veel video's binnen van mensen die op straat aan het schaatsen waren. We maakten een compilatie. Het straatschaatsen werd zelfs wereldnieuws. Ook leverde het mooie foto's op.

Honderden boeren in Noord-Nederland moesten woensdag miljoenen liters melk in de mestkelders laten stromen, omdat het niet vervoerd kon worden. Waarom was dat nodig?

Niet iedereen kon deze week thuis blijven. De mannen van de milieudienst gingen de weg op om te strooien.

In Assen is woensdagmiddag een 50-jarige man overleden na een val. Dit gebeurde in de wijk Kloosterveen .

Voetgangers gingen woensdag schuifelend de straat op. Hoe doe je dat je zonder te vallen? Wil je toch de weg op met de auto? Lees hier hoe je dat veilig doet.

Donderdag is de derde dag in het teken van code rood. In de middag verwacht het KNMI neerslag in het noordoosten. Het KNMI heeft code rood verlengd. Tot 15.00 uur geldt in Drenthe de hoogste weerwaarschuwing, in Groningen is dat zelfs tot 19.00 uur. Wij houden alles voor u bij in ons liveblog.

Wat kunnen we vrijdag verwachten? Dan neemt de temperatuur toe en verdwijnen uiteindelijk de gladheidkansen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu