Achter het behang #20 (over een gezin in coronatijd): Als de lieve vrede ontploft

Illustratie: Infographics DvhN

Wekenlang geen school, wekenlang thuiswerken, wekenlang op elkaars lip. Verslaggever Maaike Borst schrijft dagelijks over haar gezin in tijden van corona.

,,Papa’’, zegt kleine broer. ,,Misschien moet je hem nu even een knuffel geven.’’ We zitten aan tafel, het eten net achter de kiezen. Grote broer veegt zijn tranen weg, de systeembeheerder kijkt naar zijn bord. Hun ruzie is aan het uitdoven. De stemmen zijn niet meer verheven, de blikken niet meer dodelijk.

Kleine broer besluit dat dit het moment is om te bemiddelen. Tijd voor een goedmaak-knuffel. Hij kijkt zijn vader strak aan. ,,Ik denk dat dat beter is.’’

De spanning is de laatste dagen opgelopen. De eerste drie weken hebben we - doordrongen van het belang van de zaak - elkaar alle ruimte gegeven, waren we vergevingsgezinder dan ooit en bewaarden we de lieve vrede. Maar misschien zit er toch een houdbaarheidsdatum aan onze betere ikken en is die nu verstreken.

De systeembeheerder ontploft bij een grote mond, grote broer ontploft bij aanmerkingen op zijn eetgedrag en ik ontplof als ze tegen elkaar schreeuwen. Elke ontploffing brengt weer een nieuwe teweeg totdat iemand - en dan kan een kleuter van vier zomaar ineens de verstandigste in huis zijn - de kettingreactie weet te doorbreken.

,,Ik snap wel dat hij gestrest raakt door dat corona-gedoe en omdat de kinderen de hele tijd thuis zijn en zo’’, briest grote broer in een woedeaanval. ,,Maar hij zit me echt de hele tijd op mijn nek!’’

Misschien spelen stress (wij) en verveling (grote broer) inderdaad mee in de ruzies. Aan de andere kant is dit ook gewoon een gezin met emotionele, gepassioneerde en opvliegende types. Zulke dingen gebeuren.

Kleine broer krijgt aan tafel zijn zin: grote broer en systeembeheerder glimlachen om zijn wijze woorden en knuffelen elkaar. Maar als ze dat de volgende ochtend wéér uitvoerig doen, vastbesloten om het ook de komende weken gezellig te houden (en gewoon omdat ze elkaar lief vinden) zitten ze de kleuter juist in de weg.

,,Pahap, ga nou weg!’’ Kleine broer trekt geïrriteerd aan de arm van de knuffelende systeembeheerder. ,,Zo kunnen we geen Netflix kijken.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu