In memoriam: Hendrik Geukes, altijd op de barricaden voor de vesting Bourtange

Hendrik Geukes in 1999, bij zijn afscheid van de VVV en de Stichting Vesting Bourtange Foto: Archief DvhN

Hendrik Geukes, een van de drijvende krachten achter de reconstructie van de vesting Bourtange, is overleden. Hij is 86 jaar oud geworden.

In zijn leven was Bourtange altijd zijn dorp. Hij werd er vlakbij geboren en ging er als volwassene wonen. Bourtange was toen een ‘gewoon’ dorp. De vesting, aangelegd aan het eind van de 16de eeuw, was al lang afgebroken.

Geukes was voorzitter van de plaatselijke VVV en mede-organisator van allerlei activiteiten, zoals de feestweek. Op zijn heel eigen, energieke wijze droeg hij zijn steen bij aan zulke evenementen.

Zijn leven en dat van zijn dorpsgenoten veranderde toen in het begin van de jaren zeventig de gemeente Vlagtwedde het plan voor de reconstructie van de vesting op tafel legde. Het plan moest het wat zieltogende Bourtange een oppepper geven.

Er werd een Stichting Vesting Bourtange (SVB) opgericht voor de uitvoering. Rechter Gerrit Overdiep, mede-initiator van de reconstructie, werd voorzitter, Hendrik Geukes werd een van de bestuurders en ook de eerste SVB-manager.

Wasmachinehuis De Vesting

,,In die hoedanigheid heeft hij zich enorm ingezet voor de reconstructie en voor de promotie van Bourtange’’, vertelt Henk Hebers, die in die tijd al een kroeg in het dorp had. ,,Op allerlei manieren zorgde hij ervoor dat het dorp in het nieuws kwam, hij zocht zelfs de televisie op, denk aan een programma als Weg van de Snelweg . Ik stond verschillende keren met hem op een beurs in Utrecht om ons gebied te promoten. Hij had in die tijd een witgoedzaak die hij, heel kenmerkend, Wasmachinehuis De Vesting noemde.’’

Geukes had eer van zijn werk want hij zag dat met het vorderen van de reconstructie het aantal bezoekers aan zijn dorp groeide, tot uiteindelijk meer dan 200.000 per jaar. ,,Hij zette zich echt met ziel en zaligheid voor dat toerisme in’’, herinnert Wubbe Schoemaker, oud-manager van de SVB, zich. ,,Hij kon als het moest echt drammen om zijn zin te krijgen, op een goede manier.’’

Geukes maakte de voltooiing van de reconstructie in de jaren negentig mee en ging niet lang daarna met pensioen. Hij bleef in de vesting wonen en zich op andere manieren inzetten voor zijn dorp, onder meer als bestuurder van de ouderenbond ANBO.

Hendrik Geukes, die voor al zijn activiteiten voor Bourtange werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, kampte in de afgelopen jaren met een afnemende gezondheid. Woensdag is hij begraven, in zijn geliefde dorp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu