Alweer een drugslab op het platteland. Drie oorzaken en twee (mogelijke) oplossingen

Het drugslab werd gevonden in de groene schuur naast het woonhuis.

Het drugslab werd gevonden in de groene schuur naast het woonhuis.

Het platteland: tentfeesten, noaberschap en... drugs. Woensdag ontdekte de politie een drugslaboratorium in Hellum. Ook op het idyllische platteland lopen harde criminelen rond.

Het is een doodnormaal huis aan de drukke Hoofdweg. De bewoner van het huis is loonwerker zeggen zijn buren. „Een prima vent, niets mis mee.”

In januari 2022 bouwt hij een nieuwe, metalen schuur naast het huis. Buren halen hun schouders op.

Verdachte twee weken langer vast

De 55-jarige man die woensdagavond werd aangehouden zit nog veertien dagen vast. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Bovendien zit hij in beperking. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Het gaat om een man uit Midden-Groningen. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of het gaat om de bewoner van het pand aan de Hoofdweg.

Tot 24 mei 2023. Agenten met geweren sluipen door de bosjes. Die nieuwe schuur verbergt een drugslab waar synthetische drugs worden gemaakt. Agenten vinden apparatuur en ingrediënten. Niet veel later arresteren ze een 55-jarige man uit Midden-Groningen. (Zie kader)

Zorgen over criminaliteit

Drugscriminaliteit is niet meer alleen een Brabants probleem. Ook Groningse burgemeesters maken zich zorgen. Twee dagen voor de inval vergaderden Groningse burgemeesters in Slochteren over het thema ondermijning. Woensdag nog sloot burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland een drugspand in Uithuizen.

In augustus nog vinden agenten het lichaam van Tess Abels. Het ligt in een put, naast een inactief drugslab in Kiel-Windeweer (865 inwoners). Een maand later vinden agenten drugs en geld in een pand in Hoogezand. In november vinden agenten een wietkwekerij in een oude koekfabriek, wéér in Kiel-Windeweer.

Midden in het dorp

Terug naar Hellum. Het dorp ligt tussen Schildwolde en Siddeburen en heeft, volgens Wikipedia, 545 inwoners. Veruit de meesten daarvan wonen aan de lange Hoofdweg.

Het is een klein dorp. Hoe is het mogelijk dat niemand iets heeft gemerkt van een drugslab? „Wij weten niets”, zeggen twee mannen. Ze hebben een shagje tussen de lippen en kijken hoe agenten rond het huis van de overbuurman lopen. „We zeggen trouwens ook niets”, zegt zijn kameraad.

Luister hieronder ook de aflevering van onze misdaadpodcast Radio Ramkraak over drugslabs. Je kunt de podcast ook vinden op Spotify en Apple Podcast.

Platteland vatbaar

Het platteland van Groningen is vatbaar voor criminelen. Dat zeggen onderzoekers Edward van der Torre en Pieter Tops in hun rapport ‘Ondermijning in het Ommeland’. (Het stuk is hier te lezen.) Het rapport werd gemaakt op verzoek van de Groningse plattelandsgemeentes.

Een belangrijke reden hiervoor is de plattelandscultuur. ‘Wij doppen onze eigen boontjes.’ Veel bewoners hebben weinig vertrouwen in de overheid. Ze weten heel goed hoe ze aan de scheuren in hun huizen komen en waarom de boeren in de knel zitten. Bij het drugspand in Hellum wapperde in november nog een omgekeerde vlag.

„Deze bitterheid”, schrijven de onderzoekers, „blijft niet zonder gevolgen.” Ze geven ook een voorbeeld: „Het verhuren van een schuur voor drugsproductie.”

Gebrek aan agenten

Daarnaast is er een chronisch gebrek aan agenten. ‘s Avonds en ‘s nachts zijn er vier politie-agenten op pad in de gemeentes Midden-Groningen, Veendam en Pekela. „Criminaliteit loont”, zeggen agenten uit de regio tegen de onderzoekers.

Drugsgebruik op platteland

Bovendien houden plattelandsjongeren wel van een pil of een snuifje. Drie jongens staan te kijken terwijl het lab in Hellum wordt opgerold. „Zonde”, grapt eentje. Veel inwoners van het platteland zeggen dat de afgelopen vijf jaar meer en meer jongeren (hard)drugs gebruiken.

Dit heeft volgens hen ook weer te maken met de armoede in de omgeving. Vooral ‘kwetsbare’ jongeren grijpen naar drugs. „Drankketen zijn inmiddels drank- en drugsketen”, schrijven onderzoekers.

Oplossingen

De politie is nog bezig met het onderzoek. Daarom wil de gemeente Midden-Groningen niet ingaan op vragen over het lab. Wel is bekend dat Hoogendoorn al langer bezig is met het thema. Vorig jaar begon een samenwerking tussen de gemeente en Meld Misdaad Anoniem. Tips over drugscriminaliteit komen op die manier niet alleen bij de politie terecht maar ook bij de gemeente.

Bovendien stuurde de burgemeester in oktober honderden brieven naar verhuurders van panden. In de brieven waarschuwt hij voor drugscriminelen. „Houd regelmatig toezicht op uw verhuurde woning of bedrijfspand”, schrijft Hoogendoorn. „Eén keer per jaar is zeker niet genoeg.”

‘Zo’n lieve man’

Ondertussen verzamelen meer en meer mensen zich rond de drugsschuur in Hellum. Hun buurman had een drugslab in de schuur, ze kunnen er niet bij. „Dit is niets voor hem. Het was een vreselijk lieve man.”