Alwetend Google deelt met OM data van iedereen die ten tijde van de Jaagpad-moord in de buurt was

Onderzoek op het Jaagpad waar Hidde Bergman door messteken om het leven kwam.

Was jij op de avond van 14 mei toevallig net op de fiets op het Zerniketerrein in Groningen? Grote kans dat Google dan jouw gegevens deelt met het Openbaar Ministerie, in het kader van de moord op Hidde Bergman aan het Jaagpad.

Om schot te krijgen in het moeizaam verlopende moordonderzoek, heeft het Openbaar Ministerie (OM) via de FBI informatie opgevraagd bij Google. De internetgigant heeft zich inmiddels bereid getoond mee te werken aan het onderzoek. Het OM laat dit desgevraagd weten.

Wie was in de buurt?

Hidde Bergman werd op 14 mei aan het begin van de avond op het Jaagpad in Groningen doodgestoken. Dat gebeurde toen hij aan het hardlopen was. De politie heeft aan Google gevraagd informatie te verstrekken over iedereen die rond het tijdstip van het misdrijf in de buurt is geweest van het Jaagpad.

Het verzoek is gericht op passanten die binnen een afgegrensd gebied en binnen een bepaald tijdsbestek daar zijn geweest, zegt een woordvoerder van het OM. Wie apps van Google op zijn mobiele telefoon heeft staan, kan op deze manier worden getraceerd en achterhaald. De opgevraagde informatie is dus herleidbaar naar personen.

De informatie waarover Google beschikt is nauwkeuriger dan informatie die zendmasten voor mobiele telefonie registreren en opslaan.

Opdracht van de rechter

Het verzoek aan Google gaat gepaard met een machtiging van de rechter-commissaris in combinatie met een rechtshulpverzoek, gericht aan de FBI. De informatie moet komen vanuit het hoofdkantoor van Google in de Verenigde Staten. Na een aantal aanvullende vragen heeft Google laten weten de gevraagde informatie beschikbaar te stellen. Die informatie is er nog niet.

Wat de gegevens moeten opleveren is onduidelijk. Een woordvoerder van het OM zegt dat het voor het onderzoek interessant is om te weten wie ten tijde van het misdrijf in de buurt zijn geweest.

Eerder al riep de politie, onder meer via Opsporing Verzocht , mensen die ter plaatse iets opvallends hebben gezien op zich te melden. De aandacht in het opsporingsprogramma leverde honderden tips op. Desondanks verloopt het politieonderzoek moeizaam.

Milton T.

In juni werd 26-jarige Milton T. uit Groningen aangehouden. Hij wordt verdacht van de moord op Hidde Bergman. Vlak bij het lichaam van Bergman is een houder van een mes gevonden met daarop DNA van de verdachte. Het mes zelf is niet gevonden. Nader onderzoek toonde aan dat T. niet lang voor de moord een mes heeft gekocht.

De verdachte ontkent echter iets met de dood van Hidde te maken te hebben. Hij herhaalde dat twee weken geleden in de rechtszaal tijdens een pro forma-zitting.

Nieuws

Meest gelezen

menu