Akkoord tussen Veendam en Pekela over opbreken ambtenarensamenwerking De Kompanjie

Het gemeentehuis in Veendam Foto: DVHN

Veendam en Pekela hebben afspraken gemaakt over het opheffen van De Kompanjie. De ambtenarensamenwerking tussen buurgemeenten eindigt op 1 januari. Alle ambtenaren zijn verzekerd dat hun arbeidsvoorwaarden behouden blijven.

Het akkoord is gesloten door de colleges van burgemeester en wethouders van beide gemeenten. Die gaan op zelfstandige voet verder. De cultuur binnen het ambtelijke orgaan was te verschillend. De formule van een organisatie met twee werkgevers, van twee kapiteins op een schip, werkte volgens de Veendammers niet. ,,En net als bij een huwelijk. Als de liefde er niet meer is, dan houdt het op’’, zei fractievoorzitter Vladimier Slor van de PvdA destijds.

De gemeente Pekela vond de ontbinding jammerlijk en eiste dat de gemeente Veendam die zou gaan betalen. Volgens de burgemeester van Pekela, Jaap Kuin, is dat ook gebeurd. Het gaat dan om bijvoorbeeld onderzoeken en adviesrapportages, zegt hij.

Veendam verkoopt diensten aan Pekela

Afgesproken is dat de ongeveer 320 ambtenaren de komende maanden betrokken worden bij het plaatsingsproces naar Veendam en Pekela. Het werk dat zij deden bij De Kompanjie, bepaalt in belangrijke zin hun nieuwe organisatie. Pekela zal ongeveer zestig ambtenaren krijgen, zegt Kuin.

De Pekelders kopen de komende vijf jaar via een overeenkomst diensten in bij Veendam. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitgeven van rijbewijzen, personeelszaken en het behouden van de financiën en belastingen. Daar zijn afspraken over gemaakt, voor inwoners verandert er niets.

Overgangsfase

De ambtenaren zullen niet van de ene op de andere dag van werkplek wisselen, dat zal deze zomer geleidelijk gebeuren. Kuin zegt dat het weleens een hobbelige weg kan worden. Ambtenaren moeten deels worden bijgeschoold en begeleid als zij nieuwe taken krijgen. Ook zijn er praktische kanten: van e-mailadressen tot contracten van koffiezetapparaten en het vervoer.

Wat er over vijf jaar gebeurt, is nog koffiedik kijken, zegt Kuin. Hij is blij dat er een overeenkomst is voor het einde van het jaar. ,,De wil om er samen uit te komen was er aan beide kanten.’’

Op 14 en 15 december wordt het voorstel besproken met de gemeenteraden, officieel moeten zij er nog een klap opgeven. Het is onwaarschijnlijk dat zij tegen het voorstel stemmen: voor 1 januari moet er een akkoord zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu