Ambulancebus biedt plek aan zes patiënten

GRONINGEN Noord-Nederland krijgt de beschikking over een ambulancebus. Daarin kan in geval van een calamiteit eerste hulp worden verleend aan zes patiënten.

De bus wordt vrijdag gepresenteerd door de Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) in Groningen, Friesland en Drenthe op Groningen Airport Eelde. Daar wordt het voertuig gestationeerd. ,,Het is een klein rijdend ziekenhuis’’, zegt Hank Prinsen namens UMCG Ambulancezorg. Prinsen benadrukt dat ‘absoluut geen sprake is van een 1 april-grap’.

,,Dit jaar zijn alle veiligheidsregio’s in Nederland voor de opgeschaalde zorg overgegaan op de nieuwe GGB-organisatie, de Grootschalige Geneeskundige Bijstand. Een van de uitgangspunten is dat de slachtoffers bij een calamiteit binnen een bepaalde tijd in een ziekenhuis zijn’’, legt Prinsen uit.

Een oefening toonde vorig najaar aan dat Noord-Nederland niet kan voldoen aan die landelijke richtlijn. ,,We hebben hier meer landelijk gebied, grotere afstanden en minder ziekenhuiscapaciteit. De ambulances moeten patiënten steeds verder weg brengen en nieuwe ambulances moeten van steeds verder komen’’, laat Prinsen weten.

Nieuws

Meest gelezen

menu