Ambulancezorg Groningen zet prikkelarme psycholance in voor vervoer verwarde mensen

Interieur van de pscycholance. Foto: Twitter Amubulancezorg GR

Ambulancezorg Groningen start een pilot met een zogeheten psycholance. Dit is een prikkelarme ambulance voor het vervoer van mensen die verward gedrag vertonen. De psycholance rijdt vanaf 1 oktober in de provincie Groningen.

De psycholance rijdt een jaar lang, zeven dagen per week van 10.00 tot 22.00 uur, door de provincie Groningen. De psycholance wordt ingezet via de meldkamer Noord-Nederland. Naast een een huisartsenchauffeur zit een GGZ-verpleegkundige met ervaring op de crisisdienst van Lentis op e psycholance.

In totaal rijden acht GGZ-verpleegkundigen en evenveel huisartsenchauffeurs vanaf komende week op de Groningse psycholance; gemiddeld één keer per week (naast hun reguliere werk).

Nu nog worden mensen die verward gedrag vertonen door de politie vervoerd.

Passend en humaan vervoeren van mensen met verward gedrag

De pilot is tot stand gekomen door samenwerking tussen Lentis, Politie Noord-Nederland, Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland en Ambulancezorg Groningen. Doel is het passend en humaan vervoeren van personen met verward gedrag, om deze mensen sneller te voorzien van de juiste zorg.

UMCG Ambulancezorg in Drenthe

De inzet van een psycholance is niet uniek in Nederland. UMCG Ambulancezorg rijdt al sinds 2017 met een psycholance in Drenthe.

Na een jaar wordt geëvalueerd of de psycholance in Groningen van toegevoegde waarde is.

Nieuws

Meest gelezen

menu