Avondkloksteker Eric T. heeft toch spijt, maar krijgt geen strafvermindering. 7 jaar cel en tbs omdat hij agenten in het gezicht stak

Eric T. uit de Verenigde Staten voor de rechtbank in Groningen. Tekening: Nicole van den Hout

Eric T. uit de Verenigde Staten voor de rechtbank in Groningen. Tekening: Nicole van den Hout

‘Avondkloksteker’ Eric T. uit de Verenigde Staten is na zijn veroordeling vorig jaar augustus tot inkeer gekomen. Hij betuigde spijt tegen het gerechtshof, maar het levert hem geen strafvermindering op.

De Amerikaan werd vorig jaar augustus veroordeeld tot 7 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van twee politieagenten in maart 2021.

T. viel de agenten op de Van Houtenlaan in Groningen aan ter bescherming van zijn partner, J. G. uit Winschoten. Ze waren een aantal maanden samen in Nederland, maar de Amerikaan verbleef hier illegaal. Toen het stel werd aangehouden, zag T. hun relatie instorten, omdat hij waarschijnlijk het land zou worden uitgezet. In het bewuste moment deed hij alsof hij zijn ID-bewijs pakte, maar greep een vlindermes en stak in op de agenten.

De mannelijke agent moest met spoed worden geopereerd en hield 75 hechtingen in zijn gezicht, hoofd en hals over aan het incident. Zijn vrouwelijke collega werd twee keer geraakt in haar been en in haar riem, net onder haar buik. Het bleek de laatste dienst bij de politie voor de mannelijke agent; na zijn herstel ging hij met pensioen. Wrang genoeg was het die avond de eerste keer dat de politievrouw op straat aan het werk was.

Internationale klopjacht

De twee verdachten namen de benen na de steekpartij en werden vier dagen later aangehouden na een internationale klopjacht, in een huurauto op een snelweg in Noord-Frankrijk.

In de rechtbank noemde T. zijn handelen ‘eervol’. Hij zou het ter bescherming van zijn partner opnieuw hebben gedaan. Uit het arrest van het hof valt op te maken dat de man uit de VS daarop is teruggekomen. Hij betuigde daar meerdere malen spijt, wat volgens het hof een eerste stap in de goede richting is. Toch levert hem dat geen strafvermindering op.

Levenslang in een kliniek?

De feiten zijn volgens het hof dusdanig ernstig dat alleen de eerder opgelegde 7 jaar cel passend is. Daarnaast moet T. een gedwongen tbs-behandeling ondergaan. De kans bestaat dat hij die nooit kan afmaken, omdat hij niet op proefverlof kan als ongewenste vreemdeling. Het zou levenslang in een kliniek voor hem kunnen betekenen.

Het hof ziet, net als de rechtbank in eerste aanleg, wel voldoende mogelijkheden om tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat het afmaken van zijn traject in Amerika niet onmogelijk wordt geacht. Verder moet T. de agenten gezamenlijk 41.000 euro schadevergoeding betalen.