Amerikaanse universiteit maakt bevingsapp

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Berkeley hebben een app gemaakt die de sensoren in een smartphone gebruikt om te waarschuwen bij een grote aardbeving.

De app, MyShake , wordt vooralsnog alleen gebruikt om data voor onderzoek te verzamelen. Op dit moment zijn de onderzoekers nog volledig afhankelijk van dure meetapparatuur die zich maar op een paar plekken bevindt. Volgens de wetenschappers vergroot het grote aantal mobieltjes de mogelijkheden om seismologisch onderzoek te doen.

In de toekomst willen de universiteit de metingen van mobieltjes in een gebied koppelen. Als 60 procent van de smartphones een beving rapporteert, krijgen de gebruikers een waarschuwing. Die waarschuwing zou voldoende moeten zijn om snel dekking te zoeken.

Of de app voor Groningen nuttig is, valt nog maar te bezien. De onderzoekers uit Amerika stellen dat mobieltjes in staat zijn om aardbevingen waar te nemen van minimaal vijf op de schaal van richter. Dat is ruim meer dan de bevingen in Groningen tot nu toe zijn geweest.

De app Bevingmeter is vergelijkbaar met die van Berkeley en is al sinds mei 2015 actief. Deze app is overigens specifiek gericht op Groningen.

De app is hier te downloaden en op dit moment alleen geschikt voor Android.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu