Amsterdams Aziatisch streetfoodrestaurant Happyhappyjoyjoy aast op restaurant De Apedans in Groningen

Op de begane grond van dit pand wil het Amsterdamse horecabedrijf IQ Creative een Happyhappyjoyjoy vestigen en erboven komen zelfstandige woningen. foto archief dvhn

Het Amsterdamse restaurant Happyhappyjoyjoy heeft z’n oog laten vallen op restaurant De Apedans in Groningen. Het staat al lang leeg.

Happyhappyjoyjoy is een Aziatisch streetfood-restaurant met Vietnamese, Chinese, Thaise en Koreaanse hapjes. Volgens een woordvoerder zijn ‘de allerlekkerste gerechten uit Azië samengebracht in een gezellig, kleurrijk en chaotisch ingerichte zaak die vanaf het middaguur geopend is en waar jong en oud aanschuiven’.

Opening na de zomer

Het is van de hand van horecabedrijf IQ Creative, dat behalve drie Happyhappyjoyjoy’s in Amsterdam nog meer restaurants in de hoofdstad bestiert. Het wil het concept van Happyhappyjoyjoy uitrollen over het hele land.

Een woordvoerder van IQ Creative zegt dat de handtekeningen voor een vestiging van Happyhappyjoyjoy in De Apedans nog niet zijn gezet, maar dat het erop lijkt dat de zaak opent na de zomer.

Beneden horeca, boven appartementen

Inmiddels is een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning. De eventuele nieuwe eigenaar wil het pand verbouwen en vergroten. Op de eerste en tweede verdieping wil hij veertien zelfstandige woningen onderbrengen. De begane grond wil hij dan verhuren aan Happyhappyjoyjoy.

Het gehele pand meet 1000 vierkante meter. De Apedans zat niet alleen beneden, maar liep door naar boven.

Het pand is in handen van ondernemer Klaas Smit, bekend van het Pannekoekschip en van het kleinste hotel van Nederland in Eenrum. Hij kocht in 1993 het restaurant op het hoekje van de Herebinnensingel, schuin tegenover het politiebureau. Na een grondige en langdurige verbouwing opende hij bodega De Apedans.

Leegstand

Die zaak heeft diverse uitbaters gekend. Allen rekenden ze op aanloop van bezoekers van cultuurcentrum De Oosterpoort. In 2012 ging De Apedans failliet, waarna het leeg stond. Een korte periode zat Turks restaurant Sarai erin waarna het wederom leeg stond.

Het hoekpand was ooit in handen van het bisdom, dat tegenover het hoekpand de Sint Jozefkerk heeft. Ook de padvinderij gebruikte een van de bovenzalen. Tal van clubs gebruikten het pand om te vergaderen.

Voordat De Apedans zich erin vestigde, deed het enkele jaren dienst als restaurant voor Hotel Weeva onder de naam De Radehoek. Weeva deed het in 1991 van de hand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu