Amsterdamse koopt gemeentehuis in Bellingwolde, uit liefde voor haar man (die een herseninfarct kreeg)

Frieda Hillebrand heeft het voormalig gemeentehuis Bellingwolde gekocht Foto: Huisman Media

Frieda Hillebrand heeft het voormalige gemeentehuis in Bellingwolde gekocht, uit liefde voor haar door een herseninfarct getroffen partner.

Op de eerste verdieping van het voormalige gemeentehuis in Bellingwolde, daar waar ooit de gemeenteraad vergaderde, vieren Frieda Hillebrand en haar man Jim Brady deze week Kerst.

Hillebrand heeft dat pand namelijk gekocht, vooral uit liefde voor haar echtgenoot. Hij is aan één zijde verlamd als gevolg van een herseninfarct en heeft meer ruimte en minder trappen nodig dan hun huis in Amsterdam heeft. ,,Ik heb lang gezocht naar een geschikte andere woning en ben uiteindelijk hier terecht gekomen’’, vertelt Hillebrand, gezeten in de keuken van haar nieuwe eigendom.

Londen naar Sydney

Zij is een rasechte Amsterdammer en ontmoette jaren geleden op een vliegveld voor het eerst Brady, een Ier en een ervaren piloot. Later zagen ze elkaar weer en werden ze verliefd. In 2001 werd hun band nog hechter door het grote avontuur dat ze toen beleefden. Ze namen deel aan een grote vliegwedstrijd, de Melbourne Race, waarbij ze van London naar Sydney vlogen.

Ze kan honderduit vertellen over die wedstrijd, over datgene wat ze onderweg in de lucht en op de grond beleefden. ,,Lang niet alles verliep vlekkeloos maar op zo’n reis leer je elkaar nog beter kennen. Het was een avontuur om nooit te vergeten.’’ Het was ook een avontuur dat hun toch al grote liefde voor het vliegen nog groter maakte.

Aardbevingen

Vliegen kan Jim Brady nu niet meer, na zijn herseninfarct. Het zoeken naar een nieuwe woning moest hij ook aan zijn vrouw overlaten. Zij zocht, met alle ervaring die ze als makelaar heeft, en aarzelde wel even toen ze stuitte op het oude gemeentehuis in Bellingwolde. ,,We zijn hier in Groningen en ik dacht aan aardbevingen. Maar daar is hier geen sprake van.’’

En dus kocht ze het pand van de vorige eigenaar en kreeg ze een gebouw met een rijke historie in bezit. Het werd meer dan 100 jaar geleden gebouwd, was het hoofdkwartier van de gemeenten Bellingwolde en Bellingwedde en in de afgelopen jaren van onder meer een welzijnsstichting.

Momenteel wordt er flink getimmerd in het gebouw, om het ‘woonrijp’ voor het echtpaar te maken. ,,De oude raadszaal wordt onze huiskamer’’, vertelt Hillebrand. ,,Die is op de eerste verdieping maar het pand heeft een lift, dat is erg handig en mooi voor mijn man.’’

Rolstoelgebruikers

Het pand heeft ook zoveel ruimte dat ze het nog op allerlei andere manieren wil gebruiken. Ze heeft het plan om er kleinschalige evenementen te organiseren en wil in het achterste deel graag een hotel openen dat vriendelijk is voor rolstoelgebruikers, heeft daarover ook al contact gezocht met de gemeente Westerwolde. De grote tuin achter het raadhuis wil ze ook op allerlei manieren verfraaien.

In die tuin ligt al een vliegtuig, een Mooney, die ze naar Bellingwolde heeft laten vervoeren en waar zij en haar man veel in hebben gevlogen, die bovendien hun eigendom is. Haar man ziet dat vliegtuig nu nog niet liggen, hij is nog in Amsterdam.

,,Maar deze week wil ik hem hier naar toe halen. Dan zal hij zijn nieuwe huis zien dat ik vooral voor hem heb gekocht, dan zal hij tot zijn vreugde in de tuin ook het vliegtuig zien liggen.’’ Dan zullen ze bovendien samen Kerst vieren, in de grote kamer waar ooit de burgemeester en de wethouders en de gemeenteraadsleden hun debatten voerden en hun politieke besluiten namen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu