Angst voor zielloze blokkendozen in het aardbevingsgebied

Zoek de verschillen: het Groningse platteland voor en na de versterkingsoperatie van woningen in het bevingsgebied.

Worden markante Groninger boerderijen, kerken en huizen het slachtoffer van een bouwpakketarchitectuur? Moeten typisch Groningse bouwkenmerken het veld ruimen voor eenheidsworst? Die angst bestaat bij de vereniging Groninger Dorpen en bij het magazine Noorderbreedte. Ook andere belanghebbenden verenigen zich om het Gronings erfgoed te behouden.

Typisch Gronings

Zij gaan, op voorspraak van Goffe Jensma, hoogleraar Groninger taal en cultuur, met de inwoners van de provincie op zoek naar alles wat typisch Gronings is. ,,Wat maakt Groningen tot Groningen?” Libau, de welstandsadviseur van alle 22 Groninger (en ook van alle Drentse) gemeenten heeft om de discussie aan te vuren, een impressie gemaakt van de gevolgen die de verbeteroperatie.

Slechtst denkbare scenario

Weergegeven is het slechtst denkbare scenario. De dorpskerk komt in de stutten en moet zijn markante spits inleveren. Een markante herenbehuizing moet plaats maken voor op het oog vergelijkbaar pand maar ontdaan van alle charmante ornamenten. Oude boerderijen en arbeiderswoningen moeten in dit scenario wijken voor panden waar smaak noch kraak aan zit. Om het allemaal nog erger te maken is ergens in het land ook nog een lantaarnpaal geplaatst.

Geen echte straat

De impressie is een samengesteld geheel van bestaande gebouwen uit het aardbevingsgebied. Volgens Merel Melief van Noorderbreedte zou het te confronterend zijn om juist een straat uit een dorp er op deze manier uit te lichten.

Niet alleen onder de Groninger Dorpen en Noorderbreedte bestaat zorg over de toekomstige aanblik van Groningen. Ook onder de inwoners wordt de vrees over aantasting van het gezicht van de provincie gedeeld. Op Twitter wordt de nieuwbouwregeling die sinds deze maand van kracht is, bekritiseerd. ,,De NAM bepaalt wel degelijk hoe Groningen eruit ziet: goedkoop aardbevingsbestendig, oude panden gesloopt, monumenten worden geruïneerd”, schrijft Truuske den Hertog op Twitter.

‘Playmobil boerderette’

Nettie Klompsma gaat daar over heen. ,,De Wilkemaheerd (in Startenhuizen, red.) is een soort Playmobil boerderette geworden”, vindt zij over de boerderij die op de plaats van de oude kop-hals-rompboerderij is geplaatst. Overigens is die nieuwe Wilkemaheerd ontworpen door een gerespecteerd architect en heeft het ontwerp de goedkeuring ontvangen van Libau. Reconstructie van de oude heerd bleek bovendien onmogelijk.

Toch blijft teleurstelling overheersen. ,,Machteloosheid en woede over de nieuwe nieuwbouwregeling van de NAM die begin juli van kracht werd”, schrijft Gerry uit Appingedam op hetzelfde sociale platform.

Identiteit

,,Na de bevingen van de aarde volgt als we niet uitkijken een evenzo vernietigende ‘verbeteroperatie’. Zo raakt Groningen niet alleen zijn veiligheid maar ook zijn eigen identiteit kwijt. Dat laten we toch niet gebeuren?”, stellen de redactie van Noorderbreedte en Groninger dorpen.

Groninger Dorpen strijkt vrijdag neer in Loppersum om in gesprek te raken met inwoners over wat zij typisch Gronings vinden. Blogger Sanne Meijer is daarbij aanwezig. Zij publiceert haar beviningen op www.sannemeijeronderweg.nl

In de maanden augustus en september gaan ruimtelijke professionals op pad met bewoners, om zo een beeld te krijgen over wat Groningen beslist niet kwijt mag raken in deze grote make-over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu