Annalies Usmany-Dallinga van Lokaal Belang Eemsdelta is een dankbaar mens na de monsterzege van woensdag: 'Hier hadden we op gehoopt, maar ik had het nooit verwacht'

Een ‘magisch moment’, zo voelde de uitslagenavond voor lijsttrekker Annalies Usmany-Dallinga van Lokaal Belang Eemsdelta. Haar partij eindigde met stip op 1 bij de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Grote vreugde bij  Annalies Usmany - Dallinga , lijsttrekker van Lokaal Belang Eemsdelta na de monsterzege.

Grote vreugde bij Annalies Usmany - Dallinga , lijsttrekker van Lokaal Belang Eemsdelta na de monsterzege. Foto: Corné Sparidaens

Hallo Annalies, heb je een beetje kunnen slapen vannacht?

„Nou, ik werd een beetje wild wakker. Na zo’n avond slaap je onrustig, dus ik heb niet veel slaap gehad. Maar dat overleef ik wel hoor. Ik ben vooral een heel dankbaar mens vandaag. Hier hadden we op gehoopt, maar ik had het nooit verwacht. De berichtjes stromen al de hele dag binnen. Ik heb zo’n 400 beantwoord en nog 200 te gaan.”

Het was ook nogal een avond voor Lokaal Belang Eemsdelta: jullie hebben 11 van de 29 zetels binnengesleept.

„We zijn anderhalf jaar geleden al gefuseerd vanuit Fractie2014, Gemeentebelangen Appingedam en Loppersum Vooruit. We werken dus al een tijdje samen. Het voelde eigenlijk gelijk goed. Ik denk dat daar onze kracht zit, we zaten heel snel op één lijn. Vervolgens moesten we die lijn naar buiten brengen. Het is een heel grote klus geweest en iedereen heeft een steentje bijgedragen. Dat dit dan het resultaat is en dat zoveel mensen op ons stemmen is geweldig.”

Ik hoorde je gisteravond af en toe juichen. Hoe voelde het om al die stemmen binnen te zien komen?

„Het was een magisch moment. Ik was zo onder de indruk. Ik weet niet eens meer wat ik precies heb gezegd gisteravond, zo blij was ik. Ik voelde een heleboel dingen tegelijk. Zelfs een beetje weemoed. Tijdens het campagnevoeren kwam ik een oude buurjongen tegen uit de tijd dat ik nog in Delfzijl woonde. Hij zei dat hij en zijn moeder allebei gingen stemmen, en dat zijn moeder zo trots was. Toen dacht ik: och, als mijn moeder dit nou eens kon zien. Dat ik, haar Lieske, op plek 1 lijst 1 sta. Dat vond ik heel emotioneel.”

Kijk je ernaar uit om te beginnen?

„Wij, want het is niet alleen ik natuurlijk, hebben er ontzettend veel zin in. We gaan samen die nieuwe gemeente bouwen. Er ligt een grote opgave voor ons. De versterkingsopgave in dit gebied is enorm, volkshuisvestelijk is er van alles te doen, we willen bouwen in dorpen, we kampen met bezuinigingen. De opgave is groot en heel serieus. Over vijf jaar moeten de inwoners van de gemeente Eemsdelta weer trots kunnen zijn op hun gebied en daar moeten we hard aan werken.”

Hoe gaat het nu verder?

„Vrijdag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt en dan is ook het duidingsdebat. In dat debat spreken alle partijen uit wat ze graag willen. Vervolgens benoemen wij een informateur en die gaat aan de slag met de formatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu