Arts Annemieke uit Zuidhorn ging naar Turkije. 'Ze hebben mensen uit het puin gehaald om ze dan toch te zien sterven in hun handen'

‘Wie kan, wie wil, wie komt helpen in Turkije?’ Die oproep verscheen vorige week woensdag in een landelijke appgroep van artsen. Annemieke Boendermaker (38), spoedeisendehulparts in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen, voelde zich geroepen. ,,Het raakte een snaar. Ik had de beelden gezien en wilde graag wat doen. Als SEH-arts had ik ook het idee dat ik echt nuttig kon zijn.”

Annemieke Boendermaker (midden) met Tugba (links) en Fatma. Boendermaker: ,,Ik keek de vrouwen 's nachts na in het noodhospitaal. Zij vertelden over hun werk, de zaal met alle dode mensen en het identificeren van hen."

Annemieke Boendermaker (midden) met Tugba (links) en Fatma. Boendermaker: ,,Ik keek de vrouwen 's nachts na in het noodhospitaal. Zij vertelden over hun werk, de zaal met alle dode mensen en het identificeren van hen." Foto: Ergün

Het was een spontane oproep, niet georganiseerd door een landelijke organisatie. ,,Ik was echt overweldigd door de hoeveelheid mensen die gelijk zeiden: ‘Ik ga’. Binnen een paar uur was een team gevormd”, zegt SEH-arts Annemieke Boendermaker, die woont in Zuidhorn. Vrijdagochtend stapte ze op het vliegtuig richting Turkije, samen met 180 andere hulpverleners en een boel hulpmateriaal. ,,Tjongerschans gaf mij 25 kilo gipsverbandmaterialen mee.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's