Anti-abortusdemonstranten voor de deur van kliniek Groningen: 'Protest steeds fanatieker'

Anti-abortusdemonstranten laten steeds vaker van zich horen voor de deur van de abortuskliniek in Groningen. ,,Het protest wordt fanatieker.’’

Op meer plekken staan anti-abortusdemonstranten bij klinieken, zoals hier in Utrecht.

Op meer plekken staan anti-abortusdemonstranten bij klinieken, zoals hier in Utrecht. Foto: ANP

Dat zeggen zowel cliënten als personeel van het Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord-Nederland waaronder de abortuskliniek valt.

Mochten de anti-abortusdemonstranten tot ongeveer anderhalf jaar geleden twee uur per maand voor de deur van de kliniek aan de Radesingel staan; inmiddels is dat toegenomen naar twee vrijdagochtenden per maand van 8.30 tot 13.00 uur.

'Te weinig vrijwilligers om elke vrijdag te demonstreren'

De kans bestaat dat de vrijwillige demonstranten er élke vrijdag gaan staan. ,,Dat zouden we best willen, we mogen elke dag demonstreren, alleen hebben we daarvoor nu te weinig vrijwilligers’’, zegt Chris Develing van de christelijke stichting Schreeuw om Leven die zegt vrouwen liefdevol te willen helpen om hun ongeboren kind te houden.

Volgens hem vinden steeds meer politici en abortusklinieken dat de demonstraties van Schreeuw om Leven verboden moeten worden of in elk geval op afstand van de klinieken moeten plaats vinden. Zo is in Arnhem een andere locatie om tegen abortus te demonstreren aangewezen.

Overlast niet toegestaan

Dat zit er in Groningen niet in, laat woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente weten. ,,De gemeente stelt voorwaarden, bijvoorbeeld op het gebied van Covid. Ook mogen de demonstranten vrouwen niet hinderlijk aanspreken. Er mag geen overlast ontstaan.’’

Wie daarop toeziet en erover oordeelt? ,,Cliënten van de kliniek kunnen het melden. Bij ons zijn geen incidenten bekend. Het gaat om heel kleine demonstraties’’, zegt Coenraads.

Hij zegt dat als de regels voor verkeersveiligheid, voor de gezondheid en voor bestrijden en voorkomen van wanordelijkheden niet geschonden worden er gewoon gedemonstreerd kan worden. ,,Daar kan de gemeente niks aan doen. Je mag je mening kenbaar maken.’’

Wel is de gemeente in gesprek met de kliniek over de anti-abortus demonstranten voor de deur. Dat er sprake is van overlast blijkt wel uit het enquête-formulier dat de kliniek uitreikt aan haar cliënten. Die kunnen daarop hun klachten over de demonstranten invullen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu