Anti-dranklobby in geweer tegen alcohol-bij-kapperwet van Asser Tweede Kamerlid Ziengs

Erik Ziengs en Ewout Klok drinken samen een glas. Foto: Martin Vlaanderen

De anti-alcoholalliantie AAN komt in geweer tegen de initiatiefwet van het Asser Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD), die drankverkoop bij de kapper, boekenwinkel, massagesalon en fietsenmaker mogelijk maakt.

Volgens de anti-alcohollobby dreigt drank met deze ‘blurring-wet’ op elke straathoek verkrijgbaar te worden en ook nog gedurende de hele dag. Bovendien zou de wet mogelijk maken dat in supermarkten ook sterke drank verkocht wordt, doordat de sluis naar het ‘slijtershokje’ kan verdwijnen.

AAN staat voor Alliantie Alcoholbeleid Nederland en heeft als prominent lid de stichting STAP, voorgezeten door oud-Drent Wim van Dalen. Volgens AAN zou alcoholgebruik vergaand genormaliseerd worden door de wet en dat is slecht voor de volksgezondheid. De wet zou ingaan tegen het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis, dat alcoholmisbruik wil tegengaan. De WHO bepleit volgens AAN ook voor het verminderen van het aantal verkooppunten van alcohol.

Raad van State

Ziengs werkt al enkele jaren aan de initiatiefwet. Hij hoopt daarmee winkelgebieden aantrekkelijker te maken, om zo leegstand van winkelpanden te voorkomen. De Raad van State bracht al in 2018 advies uit over het plan en Blokhuis liet bureau Berenschot een experiment met de blurring-wet onderzoeken. Ziengs en AAN verschillen van mening over hoe negatief de Raad van State en Berenschot waren: volgens AAN hadden ze stevige kritiek en zou de wet slecht zijn voor de volksgezondheid, volgens Ziengs legt AAN het advies en het onderzoek te negatief uit.

,,De kritiek van de antialcohollobby is wel heel zuur en feitelijk niet helemaal juist’’, vindt Ziengs. ,,De Raad van State was niet alleen negatief.’’

Bierpakketten

De critici vergeten volgens hem dat de wet juist ook bedoeld is om de horeca meer mogelijkheden te bieden. ,,Door blurring kunnen ze ook zelf alcohol gaan verkopen. We hebben de afgelopen maanden tijdens de sluiting van horeca gezien hoe vreemd het is dat horecabedrijven geen bierpakketten mochten verkopen of een fles wijn bij de thuisbezorg-service.

Dat zijn initiatiefwet ook het einde van het ‘slijtershokje’ in de supermarkt zou betekenen, betwist Ziengs. ,,De wetgeving voor slijterijen en de verkoop van sterke drank blijft gewoon bestaan. Maar als dat punt het belangrijkste bezwaar is tegen de wet, dan zou ik het prima vinden als er partijen zijn die de tekst op dat punt amenderen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu