Anti-gaswinningsbeeld Het Andere Monument wordt dinsdag onthuld

Het Andere Monument staat nu nog ingepakt in plastic. Jeroen Dijsselbloem onthult het dinsdag. Foto: Teatsche Dijkhuis van Dijkhuis Photography Foto: Teatsche Dijkhuis van Dijkhuis Photography

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onthult dinsdag het anti-gaswinningsbeeld Het Andere Monument langs de A7.

De acht meter hoge gescheurde baksteen, waarvan de scheur ’s nachts wordt verlicht, is een ontwerp van Karel Buskes uit Groningen. Het is bedoeld als tegenhanger van het Slochter Molecuul bij Hoogezand.

Buskes ontwierp het kunstwerk in opdracht van stichting Meent van der Sluis. Het kon worden bekostigd dankzij bijdragen van de bevolking, bedrijven, fondsen en gemeenten.

Roependen in de woestijn

Het Andere Monument staat op een overhoek langs de A7, op grondgebied van de gemeente Midden-Groningen. In afwachting van de onthulling is het monument ingepakt in plastic waarop een uitroepteken staat.

Het is samengesteld uit cortenstaal en vestigt de aandacht op de schadelijke gevolgen van de gaswinning, degenen die daarvan de dupe zijn en degenen die er tevergeefs voor gewaarschuwd hebben.

De belangrijkste van deze roependen in de woestijn was de Asser sociaal geograaf, docent en PvdA-lid voor Provinciale Staten voor Drenthe, wijlen Meent van der Sluis.

Hij waarschuwde in de jaren tachtig als eerste voor aardbevingen als gevolg van gaswinning en schade die daarvan het gevolg kon zijn. Van der Sluis werd gezien als onheilsprofeet, weggehoond door de NAM en genegeerd door de politiek.

Hoe donkerder het wordt, hoe helderder het schijnt

Over de verlichte scheur schrijft de stichting op haar website: ,,Daar zit Meent van der Sluis. Hij waarschuwde voor aardbevingen als gevolg van gaswinning, maar werd door de NAM weggezet als een onbenul en genegeerd door de autoriteiten.''

,,Hij vocht echter onvermoeibaar voort. Nu hij niet meer leeft, schijnt zijn licht. Hoe donkerder het wordt, hoe helderder het schijnt.’’

Nieuws

menu